Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
10.03.2021 kl. 09.31

Borgmestre om genåbning: Det er arrogant og en skræmmekampagne

Kommuner med lavt smittetryk i Hovedstadsområdet og Nordsjælland forstår ikke, at deres afgangselever kun må komme i skole én dag om ugen og være udendørs, mens landets øvrige afgangselever må vende tilbage til klasseværelset hver anden uge.

Størstedelen af landets skoleelever kan fra på mandag se frem til at skulle se langt mere til klasseværelset. I regeringens nyeste genåbningsplan er der nemlig lagt op til, at afgangselever i grundskolerne samt på voksen- og ungdomsuddannelser kan vende tilbage til skolen hver anden uge. Det er bare ikke tilfældet i Hovedstadsområdet og Nordsjælland, hvor eleverne kun må møde i skole én dag om ugen til udendørs undervisning, ligesom det gør sig gældende for 5-.8.-klasserne i hele landet.

Det frustrerer dog flere borgmestre i Nordsjælland, som kan konstatere, at smittetrykket i deres kommuner er væsentligt lavere end andre kommuner i landet.

– Selvfølgelig havde jeg drømt om, at der var en lidt større fleksibilitet i forbindelse med genåbningen lige præcis, hvad gælder afgangseleverne. Jeg er helt med på, at på nogle af de områder, hvor man pendler meget mellem kommuner for eksempel, når man handler, er der brug for en regional ensartethed. Men her er altså tale om børn, som bor lokalt, og som kan lade sig teste, inden de kommer i skole, siger Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune, der kan prale af et af de laveste incidenstal i regionen.

Også i Hørsholm er smittetrykket lavt, og her er borgmester Morten Slotved (K) langt fra imponeret over regeringens genåbningsplan.

LÆS OGSÅ Borgmester: Automatiseret nedlukning virker ikke

– Vi står med lave smittetal, og vi så, da vi fik 0.-4.-klasserne tilbage, at det ikke gav nogen smittestigning. Jeg synes, vi skal få alle elever fra 5.-9. tilbage. Det her må stoppe. Jeg ser det som en skræmmekampagne fra regeringen, siger han og fortsætter:

– Som kommune mener jeg selvfølgelig, at vi helt ned på skoleniveau kan konstatere, om vi har smittespredning på de lokale skoler og sende en klasse eller en hel skole hjem, hvis vi oplever et større smittetryk. Lige nu mener regeringen, at regionen må ses under et, men jeg er helt overbevist om, at vi kunne få en bedre løsning, hvis man lagde det mere ud til kommunerne. Jeg må bare sige, at jeg igen er skuffet.

I nabokommunen Rudersdal ærgrer borgmester Jens Ive (V) sig ligeledes over genåbningsplanen og kalder det mangel på respekt for de unge.

– Jeg synes, det er rigtig synd for de unge mennesker. Man tager simpelthen ikke deres udfordringer alvorligt. Nu har de været lukket ned i tre måneder, og vi begynder at få signaler om, at det går rigtig skidt for mange unge mennesker, som mistrives. Derfor har vi også i langt højere grad taget dem tilbage i nødundervisning, og vi ligger et godt stykke over 10 procent, som er tilbage på skolerne i nødundervisning. Men det kan jo ikke gøre det alene, for de unge har stadig brug for et bredere socialt samvær. Så jeg betragter det her som en form for arrogance over for det problem, der er hos de unge mennesker og en total mangel på forståelse, siger Jens Ive.

LÆS OGSÅ Udskældt model for nedlukning skal revurderes

Også han efterlyser mere fleksibilitet.

– Det er en alt for firkantet tilgang, og jeg synes, det er at undervurdere de unges ansvarsfølelse, for de unge ved jo godt, at hvis de ikke holder smittetallet nede, så kommer de ikke tilbage. Det er en gruppe, som har styr på, hvordan vi skal agere – det så vi, da vi havde skolerne åbne, så jeg synes, man bør have en lille smule respekt for de unge menneskers sunde fornuft. antj@kl.dk

Emneord
COVID19, Skoler

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestre om genåbning: Det er arrogant og en skræmmekampagne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger