Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.03.2021 kl. 13.11

Affaldsanlæg frygter konkurser og ekstraregning

Nye anlæg med gæld står ikke i nogen gunstig situation, hvis affaldsområdet bliver konkurrenceudsat.

Flere af landets nyeste og dyreste forbrændingsanlæg har en gæld på flere milliarder kroner og frygter nu, at en mulig konkurrenceudsættelse af området kan ende med en regning i milliardklasen til borgerne i de 10 ejerkommuner. 

– Vi har et helt nyt anlæg, der både er det miljømæssigt bedste og mest effektive i landet. Men fordi anlægget er nyt, har vi også en kæmpe gæld, der gør, at vi står bagerst i køen, når der skal konkurreres, siger Jacob H. Simonsen, der er direktør for Amager Ressource Center (ARC) til Frederiksborg Amts Avis.

ARC ejes af hovedstadskommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Hvidovre. Der er også bekymring hos Norfors, der ejes af de nordsjællandske kommuner Hørsholm, Rudersdal, Helsingør, Allerød og Fredensborg. 

Norfros driver Usserødværket ved Hørsholm, der blev opført i 2017 og har en gæld på 1,7 milliarder kroner. Det er blandt de mest effektive anlæg, og hvis det lukker, står kommunen også med en anden udfordring. Det leverer nemlig fjernvarme til ejerkommunerne. 

LÆS OGSÅ Affaldssortering bliver dyrere end klimaaftalen anslår

Overlever værkerne, venter der så et andet problem: Lånene. De er i dag optaget i Kommunekredit til meget favorable renter, men i tilfælde af en konkurrenceudsættelse vil det være slut, for så kommer lånene i karambolage med EU’s statsstøtteregler. Det vil kræve en dispensation fra Europa-Kommissionen, vurderer Kommunekredits administrerende direktør overfor Frederiksberg Amts Avis.

Forligspartierne bag aftalen om fremtidens affaldssektor mødes fredag for at drøfte den videre proces efter at flere myndigheder forleden dumpede KL’s forslag til, hvilke forbrændingsanlæg, der bør lukkes. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Affaldsanlæg frygter konkurser og ekstraregning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger