Arkivfoto
Arkivfoto
04.03.2021 kl. 10.43

Konsulenter peger på splittelse og mangel på tillid i Guldborgsund

Det er først og fremmest økonomien og ledelsen, der er årsagen til, at det gik galt i familieafdelingen i Guldborgsund. Fremover er der brug for mere inddragelse af medarbejderne og standarder for antallet af sager, lyder det i rapport fra Komponent.

– Det er Komponents opfattelse, at den første mail indeholdende udmelding om besparelser i sagerne ikke er en strategisk gennemtænkt eller konsekvensovervejet beslutning.

Sådan lyder vurderingen af den e-mail fra centerchefen i Guldborgsund Kommunes familieafdeling, hvor han gav sine sagsbehandlere en ulovlig instruks om at spare 100.000 kroner pr. sagsstamme. E-mailen blev anonymt sendt til Ankestyrelsen, der straks udbad sig en forklaring fra kommunen. Derefter satte politikerne gang i en uvildig undersøgelse.

Den har konsulenter i Komponent – tidligere KL’s Konsulentvirksomhed – foretaget. Det er blandt andet sket ved at lave 15 interview i afdelingen og ledelsen.

Rapporten tegner et billede af en afdeling, hvor der mangler sammenhængskraft i medarbejdergruppen og ikke mindst mellem medarbejdere og ledelse. Tonen er hård, dog der er meldinger om nedværdigende ”voksenskældud”, hvor ledelsen i nogle tilfælde har opfordret utilfredse medarbejdere til at de kan finde sig et andet job, hvis ikke de kan indordne sig.

LÆS OGSÅ Aalborg sætter gang i advokatundersøgelse af kostskole

Generelt er der ikke en sund kultur i familieafdelingen, påpeger konsulenterne fra Komponent:

– Sagens eskalering og den anonyme henvendelse til Ankestyrelsen indikerer endvidere, at der er en kultur med manglende tillid til ledelsen og tillidsrepræsentanterne i organisationen. Det er Komponents vurdering, at der i afdelingen ikke er skabt et tillidsfuldt rum, hvor ledelse og medarbejdere kan snakke sammen og hvor der i medarbejdergruppen er en kultur for, at ledelsen har mandat til at lede, skriver de.

Det er i høj grad ledelsens ansvar, at det er nået dertil, lyder konklusionen i rapporten.

– Det er Komponents vurdering, at der omkring ledelsen anses at være handlinger, som kunne tyde på manglende strategiske overvejelser og manglende blik på at skabe transparens i organisationen, samt indikatorer på, at der er tale en umoden ledelse.

LÆS OGSÅ Efter ulovlig instruks: Sagsbehandlere skriver brev til politikere om presset arbejdsmiljø

Bagtæppet er dog også, at Guldborgsund har haft svært ved at overholde den økonomiske ramme, fordi der er ganske mange sager. I forhold til sammenlignelige kommuner bruger Guldborgsund flere penge på anbringelser af 0-22-årige. Så sent som i oktober bevilgede politikerne ekstra 25 millioner kroner for at imødegå budgetoverskridelser, og i november lød vurderingen fra en nyansat jurist, at der kunne spares på flere af sagerne. Det førte senere til den ulovlige instruks.

Komponent råder blandt andet Guldborgsund Kommune til at etablere et MED-udvalg i afdelingen, til at kommunikere klarere og til at have servicestandarder for hvor mange sager, den enkelte sagsbehandler skal have. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Konsulenter peger på splittelse og mangel på tillid i Guldborgsund Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger