Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.05.2021 kl. 12.59

Realkredit med statsgaranti får positiv modtagelse - men med forbehold

Regeringen foreslår, at boligkøbere i områder med lave huspriser kan få statsgaranteret en del af realkreditlånet. Forslaget får roser af landdistriktsråd og borgmester, der dog har forbehold.

Potentielle boligkøbere med en drøm om at købe et hus på landet, skal have en hjælpende hånd af staten. Det foreslår regeringen og erhvervsminister Simon Kollerup (S), der vil lade staten garantere en fjerdedel af realkreditlånet. Det skal gøre det nemmere for folk at købe og sælge huse i yderområderne, hvor huspriserne er lavest.

– Det er grundlæggende urimeligt, hvis det er dit postnummer, som afgør, om du kan låne til drømmeboligen eller starte ny virksomhed op. I mange år har vi hørt, at affolkningen i yderområderne var en definitiv trend, og at der ikke kunne gøres noget. Sådan forholder det sig ikke. Vi skal sikre bedre muligheder i landdistrikterne og på den måde skabe et Danmark i balance. Derfor tager vi i regeringen et stort og strukturelt tiltag med en ny model, hvor en statsgaranti skal sikre, at det både bliver lettere for danskerne at låne til drømmehuset, siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Modellen, som regeringen nu vil drøfte med finanssektoren, skal baseres på, at boligkøbere i postnumre, hvor huspriserne er under 8.000 kroner per kvadratmeter, kan få statsgaranteret den del af deres realkreditlån, der ligger mellem 60 og 80 procent. Det vil betyde, at realkreditinstitutterne har større sikkerhed for deres lån og derfor vil være mere tilbøjelige til at yde lånet, er tanken bag forslaget.

I Mariagerfjord Kommune lå salgspriserne for huse i gennemsnit på 7.500 kroner per kvadratmeter i sidste kvartal af 2020.

LÆS OGSÅ Væksten bliver ved i Horsens
FOR ABONNENTER

Her hilser borgmester Mogens Jespersen (V) forslaget velkommen. Det vil have en positiv, men dog begrænset effekt, mener han, der også tager forbehold for den endelige model.

– Nu må vi se, hvordan det ender med at se ud, men jeg vil da mene, at det får en betydning for bosætningen. Her i kommunen kender vi alle nogen, der ønsker at købe, men får at vide af realkreditinstituttet, at det er et forkert postnummer, de vil købe bolig i. Men hver gang vi får en borger mere til kommunen, så glæder vi os over det. Så jeg tror på en positiv effekt, men det er nok ikke fordi, folk kommer til at stå på nakken af hinanden, siger Mogens Jespersen til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Han peger desuden på, at selv med et delvist statsgaranteret realkreditlån, så fører det ikke til en strøm af nye potentielle købere.

– Der vil jo stadig skulle laves en kreditvurdering af køberne, så hvis de ikke har mulighed for at betale lånet tilbage, ændrer en statsgaranti ikke på det, siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ Borgmester skaffer udsatte borgere billige renter i hele landet
FOR ABONNENTER

I Landdistrikternes Fællesråd kalder formand Steffen Damsgaard regeringens forslag for vidtrækkende og afgørende. Han peger på, at det længe har været en udfordring at få finansieret boligkøb i yderområderne, og at det medvirker til en skævvridning af landet.

– Derfor glæder det mig, at regeringen har fremlagt en løsning på udfordringen. Det kræver politisk mod og vilje at vende udviklingen. Det vil jeg gerne kvittere for, siger han. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Realkredit med statsgaranti får positiv modtagelse - men med forbehold Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger