Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.05.2021 kl. 11.49

Grænsen for automatisk nedlukning hæves

Grænsen for, hvornår en kommune eller et sogn skal lukke ned, hæves fra et incidenstal på 250 til 300.

Vallensbæk, Frederiksberg, Solrød, Ishøj og Albertslund topper lige nu listen af kommuner med det højeste testkorrigerede incidenstal. Det er det tal, som styrer, som en kommune skal nedlukkes automatisk, og mens grænsen for at havne i en automatisk nedlukning lige nu er ved et incidenstal på 250, forventes det, at grænsen hæves til et incidenstal på 300, når det er blevet behandlet i Epidemiudvalget i løbet af denne uge.

Vallensbæk har ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut et incidenstal på 223, mens Frederiksberg Kommunes tal er 202. Dermed er de to kommuner tættest på at blive ramt af automatisk nedlukning, men hvis loftet for automatisk nedlukning lempes, kan kommunerne bringes lidt længere fra truslen om automatisk nedlukning.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er tre sogne lige nu automatisk nedlukket. Det drejer sig om Frederiks Sogn i København, som har et incidenstal på 581,9 smittede per 100.000 indbyggere, og Vor Frelsers Sogn i Aalborg, som har et incidenstal på 659,31. Derudover er Brovst Sogn i Jammerbugt Kommune lukket ned.

Nej til Hørsholm

Senest har Hørsholm Kommune været ramt af automatisk nedlukning, og tre gange ansøgte kommunen om at få lov at genåbne tidligere, fordi kommunen mente, at smitten var inddæmmet, ligesom incidenstallene hurtigt blev bragt under nedlukningsgrænsen.

LÆS OGSÅ Otte millioner selvtests skal nu tages i brug, og kommunerne er klar til at distribuere endnu flere

– Det giver ikke mening at vente syv dage med at genåbne restauranter, butikker eller en planteskole, der ligger langt ude på landet, hvis man har inddæmmet smitten, skrev Hørsholms borgmester Morten Slotved (K) under nedlukningen, som varede til den 18. maj, på Facebook, hvor han fortsatte:

– Det er erhvervslivet, der skal betale den enorme coronaregning, og de er i knæ! Derfor gør den automatiske nedlukning mere skade end gavn. Det er forkert at skære alle kommuner over en kam!

Trods forsøgene på en tidligere genåbning mødte kommunen kun afslag fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det fik kommunen til at sende et brev til samtlige partier på Christiansborg for at klage sin nød.

Automatisk nedlukning

Når et sogn lukkes ned, skal alle uddannelsestilbud og lokaler med kultur-, fritid-, idræt- og foreningsaktiviteter lukkes ned.

Hvis en kommune lukkes ned, betyder det, at alle uddannelses- og fritidsaktiviteter, liberale erhverv, restauranter, barer, udsalgsvarebutikker, storcentre, forlystelsesparker og lignende lukkes ned.

Styrelsen for Patientsikkerhed kan dog i samarbejde med den enkelte kommune vælge at genåbne institutioner og skoler, som ikke umiddelbart er ramt af høj smitte. Er der tale om en længevarende nedlukning, kan eksempelvis uddannelser få lov at åbne med 50 procent fremmøde.

– Erfaringen fra Hørsholm Kommune er, at den automatiske nedlukning ikke har givet tilstrækkelig mening, og at regelsættet er alt for grovkornet, og dermed ikke kan balancere hensynet til genåbning overfor håndteringen af smitterisiko på en hensigtsmæssig måde. På baggrund af de tre afslag må vi konkludere, at der i realiteten ikke er en mulighed for at få dispensation for 7-dages reglen, skrev Hørsholm Kommune blandt andet i brevet ifølge det lokale medie sn.dk.

LÆS OGSÅ Bundsgaard: Kommunerne skal have en jule-hotline

Det fik Venstre på Christiansborg til at foreslå, at regeringen skulle pålægges en justering af reglerne for automatisk nedlukning, men det var der ikke flertal for i Epidemiudvalget. I stedet skal erfaringerne fra Hørsholm nu kortlægges.

– Styrelsen for Patientsikkerhed kan allerede nu undtage en skole, hvis der ikke er smitte, så fleksibiliteten er der. Men vi ved ikke, om det har fungeret godt nok. Derfor vil vi fra Epidemiudvalget nu pålægge regeringen at kortlægge alle erfaringer fra nedlukninger, som eksempelvis den i Hørsholm. Og Styrelsen for Patientsikkerhed skal kunne argumentere for at have sagt nej, siger formand for Epidemiudvalget, Stinus Lindgren (R), til sn.dk. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Grænsen for automatisk nedlukning hæves Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger