Forsvarsminister Trine Bramsen (th. i billedet) lancerede ideen med den nye pris i Helsingør, hvor hun blandt andet mødte borgmester Benedikte Kiær (K) – forgrunden - og chef for Forsvarets Veterancenter, Jannik Andersen. Foto Forsvarsministeriet
Forsvarsminister Trine Bramsen (th. i billedet) lancerede ideen med den nye pris i Helsingør, hvor hun blandt andet mødte borgmester Benedikte Kiær (K) – forgrunden - og chef for Forsvarets Veterancenter, Jannik Andersen. Foto Forsvarsministeriet
21.05.2021 kl. 12.11

Forsvarsministeren: Vi skal anerkende indsats for veteranerne

For at skærpe opmærksomheden om kommunernes veteranindsats lancerer forsvarsminister Trine Bramsen (S) i dag prisen ”Årets Veterankommune”. Det er kommunen, der først møder de veteraner, der har brug for hjælp, påpeger forsvarsministeren.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) valgte at tage til Helsingør for at lancere den nye pris ”Årets Veterankommune".

Helsingør er en af de kommuner, der ifølge forsvarsministeren har særlig fokus på at gøre noget for veteranerne.

– Helsingør er en af de kommuner der har sagt, at de altid er klar med en hjælpende hånd til veteraner, der har brug for det. Her har man gjort det til et anliggende for byrådet - en politisk prioritering, forklarer Trine Bramsen.

Landets kommuner spiller en vigtig rolle i den danske veteranindsats. Selvom langt de fleste veteraner vender styrket hjem fra en udsendelse og er en gevinst på arbejdsmarkedet og i lokalsamfundet – så er der også veteraner, som har brug for hjælp, enten umiddelbart efter en udsendelse eller senere i livet. Og her er den kommunale støtte af afgørende vigtighed for de skadede veteraner og deres familier.

LÆS OGSÅ Digital rådgivning til mentalt sårbare unge får forebyggelspris

– Forhåbningen med prisen er at inspirere kommunerne til at gøre en ekstra indsats for vores veteraner. Så de sørge for at gøre sig fagligt stærke på feltet og mere opsøgende i forhold til veteranerne og veteranfamilierne. Der er grund til at anerkende dem, der gør det godt. Det er baggrunden for prisen, siger Trine Bramsen.

– Prisen er er et meget synligt symbolsk tegn. Den uddeles i form af en skulptur, der er lavet af en kampvogn, der har kørt i Irak og Afghanistan. Den er lavet af Syddansk Erhvervsskole sammen med veteraner, siger Trine Bramsen.

Den kommer til at vandre rundt mellem kommunerne fra år til år.

– Den bliver uddelt første gang i august og bliver en optakt til flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september, siger Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ Det betaler sig at være på forkant med sårbare børn og unge

Allerede nu kan man begynde at indstille kommuner til prisen.

Ti procent har brug for hjælp

Siden Balkankrigene i 1990’erne har rundt regnet 60.000 danske soldater. Omkring ti procent af dem får på et eller andet tidspunkt brug for en eller anden indsats.

– Det handler om at anerkende vores veteraner, så der alle steder i landet er en stærk indsats, så veteranerne og deres familier oplever, at de bliver set og hørt og lyttet til. Vi har et statsligt veterancenter, men det er jo ofte kommunen, som veteranen møder først. Især i de tilfælde, hvor veteranen har været udsendt for mange år siden, siger Trine Bramsen og fortsætter:

– Der henvender veteranen sig i første omgang med andre udfordringer, det kan være af social karakter, familieproblemer eller det kan handle om arbejdsløshed. Der er det vigtigt, at kommunen er opmærksom på, at der er tale om en veteran, og der kan være tale om en helt særlig indsats. Det skal ikke ses som en ansvarsfraskrivelse, for veterancenteret er der, men det er ganske ofte kommunen, der får øje på dem. Det er også dem der ser, hvis børnene har det svært efter far eller mors udsendelse, siger hun.

LÆS OGSÅ Erfaringer skal give udsatte borgere bedre forløb

Som sagt begyndte Danmark at sende soldater på missioner i 1990’erne. Har vi som samfund været for langsomme til at forstå og anerkende de særlige problemer det kan medføre?

– Det har vi helt sikkert. Det er pinligt, at Danmark først har fået en veteranpolitik for ti år siden. Til gengæld er det gået stærkt siden. Jeg synes vi med veterancenteret og hele tænkningen i forsvaret - også opmærksomheden omkring familierne - er blevet meget stærkere. Men vi kan stadig blive endnu bedre, og det skylder vi veteranerne, siger forsvarsministeren.

Folketinget sidste år blandt andet vedtaget en styrkelse af veteranindsatsen med 50 millioner kroner, ligesom der blev etableret et center til støtte for veteranfamilier og en wildcard-ordning til PTSD-ramte veteraner på førtidspension. Prisen som ”Årets Veterankommune” er ligeledes et vigtigt led i den styrkede veteranindsats. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forsvarsministeren: Vi skal anerkende kommuner, der gør en særlig indsats for veteranerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger