Siggi W. Kristoffersen. Pressefoto
Siggi W. Kristoffersen. Pressefoto
20.05.2021 kl. 11.32

Besparelser på konsulenter vil forslå som en skrædder i helvede

Finansminister Nicolai Wammen (S) peger igen på, at kommunerne kan spare på udgifter til konsulenter, men det er helt urealistisk, lyder det fra Faaborg-Midtfyn Kommune.

Mens KL er mødt op med en treårsplan til omkring fem milliarder kroner for et løft af socialområdet til økonomiforhandlingerne med regeringen, har finansminister Nicolai Wammen (S) allerede skudt KL’s ønske til hjørne ved at kalde det ”uden for skiven”. Samtidig har Nicolai Wammen også åbnet døren for, at kommunerne endnu en gang skal spare på konsulentudgifter. Efter sættemødet i økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen sagde finansministeren til den fremmødte presse, at ”det kunne være rigtig fornuftigt, at vi også i kommunerne tager det næste skridt i forhold til at nedbringe udgifterne til eksterne konsulenter”.

Sidste år fik kommunerne i forbindelse med økonomiaftalen også opdrag om at skulle spare på konsulenter. En milliard kroner om året skulle hentes på konsulenter. Men yderligere besparelser er urealistiske og vil slet ikke række til kommunernes behov, lyder opråbet nu fra Faaborg-Midtfyn Kommune.

– Vi har set på, hvad vi egentlig har tilbage af konsulentudgifter, og de seneste tal, vi har, er fra 2019, hvor vi brugte 12,9 millioner kroner på konsulentudgifter. Langt størstedelen af de penge bruger vi på de store byggesager, når vi henter byggerådgivere og arkitekter ind, og derudover har kommunerne jo altså også behov for advokatbistand ind i mellem, forklarer Siggi W. Kristoffersen, vicekommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Han sammenligner med, at kommunen ad tre omgange over de seneste tre år har sprøjtet i alt 58,2 millioner kroner i det specialiserede voksenområde. I 2019 var budgettilførslen til området alene 9,6 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Organisationer kritiserer økonomiaftale: "En decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen

– Selv hvis vi fjernede alle konsulentudgifter, og vi rent faktisk forestillede os, at det kunne lade sig gøre at gøre det, så ville det forslå som en skrædder i helvede, for det er jo intet sammenlignet med det voldsomme beløb, vi hvert år kanaliserer i retning af socialområdet, siger Siggi W. Kristoffersen.

Siggi W. Kristoffersen peger på, at KL’s fremlagte plan for et løft af socialområdet forventes at koste omkring fem milliarder kroner.

– Jeg er glad for, der begynder at komme nogle beløb på for, hvad det vil koste at give den service, som vi nok på tværs af kommuner, regeringen og brugerorganisationerne er enige om, men jeg er bekymret for, at svaret er, at kommunerne selv kan finde dem på konsulentudgifter. Det vil jo svare til, at vi i hver kommune skal spare 50 millioner kroner på konsulentudgifter for at finde de fem milliarder kroner, og det er helt urealistisk, siger Siggi W. Kristoffersen og noterer sig samtidig, at det er andet år i træk, at finansministeren peger på besparelser på konsulentudgifter.

– En ting er, at regeringen vil finde de samme penge to år i træk. En anden ting er, at der er tale om markant mindre beløb end dem, der er behov for.

LÆS OGSÅ Regionerne indgår økonomiaftale: Det var det muliges kunst

Vicekommunaldirektøren understreger, at kommunerne også har behov for konsulentbistand i et vist omfang.

– Hvis vi skulle skære alle konsulentudgifter væk, ville det stoppe al byudvikling, og det tror jeg ikke, den brede offentlighed har for øje, konstaterer Siggi W. Kristoffersen.

Regeringen og KL mødes efter planen igen til forhandlinger torsdag den 27. maj. Forventningen er, at der lander en aftale inden Grundlovsdag den 5. juni. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Besparelser på konsulenter vil forslå som en skrædder i helvede Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger