Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
19.05.2021 kl. 14.03

Mæglingsforslag afblæser sygeplejerskestrejken

Den danske model virker, siger Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg efter Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og KL skrev under på et mæglingsforslag. Dermed er sygeplejerskernes varslede strejke afblæst på falderebet. Forslaget opfordrer til, at regeringen undersøger det offentlige lønherarki.

Sent tirsdag eftermiddag fremsatte forligsmanden et mæglingsforslag mellem Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og KL. Forslaget skal nu til afstemning hos parterne.

Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg er tilfreds med den nye situation.

– Vi har haft nogle konstruktive drøftelser i Forligsinstitutionen og gjort os meget umage med at få fundet en vej. Nu har forligsmanden fremsat et mæglingsforslag, som vi ser frem til at drøfte i KL’s bestyrelse og få tilbagemeldingen på fra Dansk Sygeplejeråds medlemmer. Jeg er tilfreds med, at det er lykkedes os at komme hertil. Det er jo et klart tegn på, at den danske model virker på det offentlige område, siger Michael Ziegler.

Det var to døgn før en landsdækkende sygeplejekonflikt ville være trådt i kraft. Derfor er strejken afblæst - for nu.

LÆS OGSÅ Ny overenskomstaftale med lægerne har fokus på ulighed i sundhed

Det lykkedes Forligsmanden Lise-Lotte Nilas at få Dansk Sygeplejeråd og Radiografrådet, der begge stemte nej til overenskomstforliget for 2021, til at skrive under på en mæglingsskitse sammen med arbejdsgiverne.

Skitsen fastlægger sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår for de kommende tre år.

Mæglingsskitsen lægger ikke op til, at sygeplejerskerne får mere i lønposen end i det forslag, som flertallet stemte nej til.

Til gengæld er der blevet tilføjet et par væsentlige ændringer. Regionernes chefforhandler Anders Kühnau (S) peger blandt andet på et nyt introduktionsforløb for nye sygeplejersker som en af de ting, der er forbedret i mæglingsskitsen.

LÆS OGSÅ FOAs medlemmer har sagt ja til ny overenskomst

– Vi har brugt rigtig meget energi på at lande en aftale, som begge parter kan være tilfredse med, og at vi kan undgå en konflikt, som vil skade en masse patienter, siger han til DR.

Det offentlige lønheraki skal

En stor hurdle i overenskomstforhandlinger har været tjenestemandsreformen fra 1969. Sygeplejerskerne mener, at de sammen med andre kvindedominerede fag er blevet indplaceret for lavt i det offentlige lønhierarki. Det har ifølge flere fagforbund og studier sammenhæng med lønniveauerne i dag.

Et opgør med Tjenestemandsreformen har ikke været mulig indenfor rammerne af det danske overenskomstsystem.

I mæglingsskitsen fra Forligsmanden står der, at Fagbevægelsens Hovedorganisation har stillet forslag om, at regeringen skal nedsætte en komite om lønstrukturer i den offentlige sektor, blandt andet med deltagelse af parterne på det offentlige område.

LÆS OGSÅ Bundsgaard og Bondo tror på arbejdstidsaftale for lærerne til foråret

Formand for Dansk Sygeplejeråd mener også, at mæglingsforslaget giver god mening.

– Der er meget mere mening i det her end at gå ind i en konflikt på fredag og så køre ud af en tangent uden at vide noget om, hvornår den egentlig kunne stoppe igen, siger Grete Christensen til DR.

På regeringens vegne kvitterer skatteminister Morten Bødskov (S) med i en skriftlig kommentar at skrive, at det er en god idé at nedsætte en komité efter afslutningen af overenskomstforhandlingerne. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mæglingsforslag afblæser sygeplejerskestrejken Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger