Hjørrings borgmester Arne Boelt mener, at uddannelsesaftalen er udtryk for en rigtig tankegang. Foto Hjørring Kommune
Hjørrings borgmester Arne Boelt mener, at uddannelsesaftalen er udtryk for en rigtig tankegang. Foto Hjørring Kommune
25.06.2021 kl. 14.35

Borgmester: Uddannelsesaftalen er en nødvendighed, hvis Danmark skal hænge sammen

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om flere og bedre muligheder for at tage en uddannelse i hele Danmark. Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) mener, det er helt nødvendigt, hvis man vil opretholde grundlæggende funktioner i hele Danmark.

Til formiddag fredag præsenterede regeringen og et bredt politisk flertal en aftale, der sætter rammerne for fremtidens muligheder for uddannelse i hele landet. Regeringen præsenterede i slutningen af maj 2021 udspillet ”Tættere På – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund”. I forlængelse heraf har den socialdemokratiske regering, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne netop indgået en politisk aftale om rammerne for flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe Jørgensen (S) kaldte det på pressemødet et vigtigt nyt skridt, der skal sikre lokalsamfund og sikre lokale virksomheder i en fremtid med små årgange.

Venstres uddannelsesordfører Ulla Tørnæs kaldte det et mileskridt for et Danmark i uddannelsesbalance.

– Vi kunne godt have ønsket os flere penge til aftalen, men det må vi arbejde videre på at få, sagde Ulla Tørnæs på pressemødet.

LÆS OGSÅ Hvor er pædagogen med guitaren blevet af?

Glæde i Hjørring

Et af de steder, hvor der kommer flere uddannelsespladser er Hjørring. Her skal der uddannes socialrådgivere og bioanalytikere.

– I forhold til de to uddannelser, så betyder det jo ganske enkelt noget for, om vi kan blive ved med at have de kompetencer der skal til, for at drive et stort sygehus, og at læge- og sundhedshuse for eksempel kan få den arbejdskraft, der skal til, siger borgmester Arne Boelt.

– Hvis unge mennesker ikke kan blive uddannet i nærmiljøet, så tager de væk for at blive uddannet. Og så er risikoen for at de ikke vender tilbage stor, siger Arne Boelt.

Han mener tankegangen i uddannelsesaftalen er god.

LÆS OGSÅ Danmarks første internationale folkeskole trækker verdensborgere til

– Ja, for hvis man fortsat vil have et land der hænger sammen og have de grundlæggende funktioner, så er der brug for uddannelsesmuligheder i hele landet. For hvis de unge forsvinder, så kan vi med den befolkningsudvikling der er i Vendsyssel, stille klokken efter, hvornår vi lukker og slukker, siger borgmesteren.

Han er med på, at diskussionen omkring universiteterne og de særlige forskningsmiljøer er speciel.

– Vi har brug for stærke uddannelsesmiljøer. Men den sugekraft, universiteter har haft i forhold til at lave uddannelsesghettoer i storbyerne er enorm. Derfor er det nødvendigt at sprede det ud, siger Arne Boelt.

Tandlægeuddannelsen er stadig i spil som en mulighed i Hjørring.

LÆS OGSÅ Antallet af unge styrtdykker i yderområder

– I store byer kan man så sige, det er så forskrækkeligt, at de skal flyttes ud. Så må man bare sige, hvis I mener, man også skal kunne få bøjle på i fjerde klasse, når man bor i vandkanten, så skal der gøres noget. Vi kan gå tilbage i tiden og se på dengang Odense skulle have lægeuddannelse, hold da op et hylekor der var. Det ville aldrig gå, sagde man. Det ville blive A- og B-læger. Sådan var diskussionen også med Aalborg Universitet. Begge steder er den kritik gjort til skamme, siger Arne Boelt.

Han mener, det gælder Danmarks fremtid.

– Vi skal acceptere, at Danmark ikke kun er et land, hvor der kan ske noget i nogle metropoler. De lande, hvor det er sket er det gået galt. Se for eksempel USA, der har oplevet en kolossal splittelse de seneste år, siger Arne Boelt.

1.000 nye og 1.000 udflyttede velfærdspladser

Aftalepartierne mener det er en vigtig prioritet, at der skabes bedre forudsætninger for at rekruttere kvalificeret velfærdspersonale i hele Danmark – også uden for de største byer.

LÆS OGSÅ Ældreboom kræver 3.000 ekstra SOSU'er om året

Aftalepartierne bakker derfor op om ambitionen om, at 60 procent af uddannelsespladserne på de fire store velfærdsuddannelser på sigt skal ligge uden for de største byer. Ambitionen søges frem mod 2030 indfriet på landsplan ved at oprette 1.000 nye uddannelsespladser uden for de fire største byer samt ved at udflytte 1.000 eksisterende pladser fra de største byer.

Det er en forudsætning for oprettelsen og udflytningen af velfærdspladser, at kommuner og regioner kan tilvejebringe praktikpladser. Aftalepartierne bakker derfor op om, at der etableres et nyt Nationalt Partnerskab for Velfærdsuddannelser på det videregående uddannelsesområde mellem regeringen, KL og Danske Regioner. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester: Uddannelsesaftalen er en nødvendighed, hvis Danmark skal hænge sammen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger