Brigitte Klintskov Jerkel er på orlov og kan ikke følge med i sagerne imens. Foto: Aasmul
Brigitte Klintskov Jerkel er på orlov og kan ikke følge med i sagerne imens. Foto: Aasmul
24.06.2021 kl. 12.47

Ekspert: Udelukkelse af byrådsmedlem er en misforstået og juridisk tvivlsom overreaktion

Selv om Brigitte Jerkel har sygeorlov fra byrådsarbejdet, burde hun have adgang til samme materiale, som hvis hun stadig var aktivt medlem af byrådet, vurderer ekstern lektor i kommunalret.

Kan man udelukke et byrådsmedlem, som har orlov, fra dagsordensystemet, så vedkommende ikke kan sætte sin suppleant ind i sagerne?

Ja, mener administrationen og borgmesteren i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V), der under byrådsmedlem Brigitte Klintskov Jerkels (K) sygeorlov har blokeret hendes adgang til de interne systemer, som byrådet bruger.

Men med den beslutning er kommunen ude på juridisk tynd is, lyder det fra ekstern lektor i kommunalret ved Aarhus Universitet, Klaus Josefsen.

– Det retlige grundlag for beslutningen om at udelukke Brigitte Klintskov Jerkel fra det løbende beslutningsgrundlag og, som jeg kan forstå det, de lukkede sager, forekommer efter min vurdering at være tvivlsom, siger han.

LÆS OGSÅ Byråd skal tage stilling til ny politianmeldelse af medlem

Mødematerialet er fundamentet for at varetage opgaven som byrådsmedlem, og i Birgitte Klintskov Jerkels tilfælde er det også legitimt, at hun eksempelvis drøfter sager med sin suppleant.

– Det er en svækkelse af medlemmets mulighed for at varetage sit hverv og berede sig på tilbagevenden og dermed udføre det arbejde, der danner grundlag for hendes valg. Et medlem, der har orlov, har jo naturligvis også ret til at ytre sig om om kommunale anliggender, siger Klaus Josefsen.

Borgmester Pernille Beckmann (V) siger til os, at byrådet jo kun har 21 medlemmer. Ikke 22. Har hun ikke en pointe?

– Det synspunkt forekommer mig at være søgt og i bedste fald formaljuridisk. Brigitte Klintskov Jerkel har som byrådsmedlem under alle omstændigheder en ubetinget adgang til al materiale, herunder sager, der behandles som lukkede punkter, når hun indtræder på ny. Hvis man frygter for tavshedspligten, så er den allerede værnet af de almindelige regler i straffeloven, som Brigitte Klintskov Jerkel er omfattet af.

LÆS OGSÅ Byrådet i Billund skifter navn

Pernille Beckmann erkender, at procedurerne er skærpet på grund af afskedigelsen af kommunaldirektør Claus Thykjær. Er det ikke fair nok?

– Det virker meget formalistisk, og som sagt er det jo kun forbigående. Når hun er tilbage, har hun ret til at se alt om den sag. Det er for mig at se en misforstået overreaktion. Sagen er allerede betydeligt eksponeret i pressen, og den afskedigede kommunaldirektør har endda selv taget til genmæle offentligt, siger Klaus Josfesen.

Ankestyrelsen skal i den kommende tid tage stilling til lovligheden af Greve Kommunes udelukkelse af Brigitte Klintskov Jerkel. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ekspert: Udelukkelse af byrådsmedlem er en misforstået og juridisk tvivlsom overreaktion Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger