Økonomiforhandlingerne fortsætter i dag tirsdag i Finansministeriet ved Christiansborg. Foto: Colourbox
Økonomiforhandlingerne fortsætter i dag tirsdag i Finansministeriet ved Christiansborg. Foto: Colourbox
08.06.2021 kl. 12.56

KL på vej til Finansministeriet: Økonomiforhandlingerne genoptages

Forhandlingerne om kommunernes økonomi næste år genoptages i dag kl. 13, efter at parterne har brugt siden fredag på at holde "tænkepause". Der er brug for at tale åbent og ærligt om de kæmpe udfordringer, som kommunerne står med på det specialiserede socialområde, siger KL-formand på vej til forhandlinger.

KL og finansministeren fortsætter forhandlingerne om kommunernes økonomi i dag kl. 13. Det oplyser KL. Forhandlingerne har været afbrudt siden fredag i sidste uge, hvor parterne om aftenen gik hver til sit uden et nyt møde i kalenderen.

Bortset fra at kommunerne og regeringen nu mødes, så er situationen stort set uændret, fortæller KL's formand, Jacob Bundsgaard (S) kort tid inden forhandlingerne genoptages.

– Det er nogle meget svære forhandlinger, vi sidder i, og som vi blev nødt til at afbryde i fredags. Og nu genoptager vi dem så efter en tænkepause, men udfordringerne er de samme. Det handler om den samlede økonomiske ramme, så vi kan følge med demografien og så det specialiserede socialområde, hvor vi har rejst et stort krav om at lave en plan for, hvordan vi over en årrække kan investere i området. Der har vi indtil videre fået at vide, at det er der ikke økonomi til. Men problemerne er ikke væk, og derfor er der brug for at tale ærligt og åbent om den kæmpestore udfordring, som kommunerne står med på det specialiserede socialområde, siger Jacob Bundsgaard.

Planen og det store krav, som Jacob Bundsgaard henviser til, er en treårig plan for et løft af socialområdet. Den vil ifølge KL koste 5,5 milliarder kroner over tre år at udføre, hvilket regeringen ifølge KL-formanden har afvist.

LÆS OGSÅ Organisationer kritiserer økonomiaftale: "En decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen

– Så må jeg så også bare sige, at det vil forblive en uløst opgave. Den går ikke væk af sig selv. Men der er også den anden side af sagen, nemlig at få afstemt forventningerne – ikke mindst hos regeringen og Folketingets partier – til, hvad der kan lade sig gøre med den nuværende økonomiske ramme. Der skal vi altså have forventninger og virkelighed til at hænge bedre sammen, for lige nu er der er en enorm frustration og bekymring på området, siger Jacob Bundsgaard.

Fredag inden forhandlingerne blev afbrudt, karakteriserede Jacob Bundsgaard det som "de sværeste forhandlinger", han har været med til. Og det har tænkepausen ikke ændret på, forklarer han.

– Det er nogle meget svære forhandlinger, og det var også derfor, vi var nødt til at afbryde dem, suge luft ind og tænke os godt om. Det har vi gjort, og nu prøver vi igen at se, om vi kan nå hinanden. Men det er da klart et udtryk for, at det er rigtig svært, siger Jacob Bundsgaard.

Ender i med en aftale i år?

LÆS OGSÅ Regionerne indgår økonomiaftale: Det var det muliges kunst

– Vi går efter at lave en aftale. Det, tror vi, tjener alle parter bedst, så det håber vi meget kan lade sig gøre. Men vi skal også kunne stå på mål for indholdet i en aftale, siger han.

Der forlyder intet om, hvordan tidsplanen for forhandlingerne ser ud nu. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL på vej til Finansministeriet: Økonomiforhandlingerne genoptages Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger