Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
02.06.2021 kl. 13.00

Gribskov frygter millionregning for arkæologisk udgravning

Borgmester vil have staten til at betale arkæologiske udgravninger af national interesse.

Arkæologiske udgravninger i forbindelse med et nyt vejprojekt vil koste Gribskov Kommune mellem 20 og 30 millioner kroner. Derfor opfordrer borgmester Anders Gerner Frost (Lokal) nu staten til at påtage sig det økonomiske ansvar for udgravningerne, når det er tale om fund af national og endda international interesse.

Det nye vejprojekt mellem Græsted og Gilleleje koster lidt over 100 millioner kroner at gennemføre, og i opstartsfasen har der været arkæologiske udgravninger. Her har Museum Nordsjælland gjort interessante fund, der vil koste kommunen mellem 20 og 30 millioner kroner plus moms at få udgravet.

– Det er et ekstremt stort beløb for Gribskov Kommune, og det gør det svært for os at forbedre vores basale infrastruktur. Derfor spørger vi, om det kan være rimeligt, at vi som kommune kan risikere at skulle betale måske op mod halvdelen af et anlægsprojekt til arkæologiske udgravninger, siger Anders Grener Frost.

Borgmesteren har sendt et åbent brev til kulturministeren og Folketingets Kulturudvalg med en opfordring til at revidere museumsloven, så udgravningerne bliver et nationalt ansvar, der ikke pålægger den enkelte kommune store økonomiske udfordringer.

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

– Min holdning er, at det er et nationalt anliggende at håndtere de økonomiske omkostninger, der er forbundet med vores fælles samfundsforpligtigelse i forhold til bevarelse og fortidsfund. Ovnen i købet er der i den aktuelle sag tale om fund af national og international interesse, siger han. gij@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Gribskov frygter millionregning for arkæologisk udgravning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger