Foto: Bornholms Regionskommune
Foto: Bornholms Regionskommune
02.07.2021 kl. 12.38

S bakker op om omdiskuteret spærretid: Ingen får mundkurv på

Gruppeformand Bente Helms (S) har ikke meget til overs for kritikken af spærretiden, der bliver indført på Bornholm forud for valget.

Der skal være klare linjer, når kommunalpolitikerne på Bornholm går i valgkamp til august. Derfor mener gruppeformand for Socialdemokratiet i Bornholms Kommunalbestyrelse, Bente Helms, at forvaltningens beslutning om at genindføre spærretiden forud for kommunalvalget er helt på sin plads.

Spærretiden indebærer, at medier i perioden fra 16. august til og med 17. november ikke må få adgang til Bornholms Regionskommunes bygninger og institutioner, ligesom de ikke må interviewe medarbejderne, mens de er på arbejde.

Det er dog ikke et indgreb i medarbejdernes ytringsfrihed, siger Bente Helms.

– Vi har ikke nogen interesse i, at man ikke må ikke sætte fokus på dårlige sager eller kritisable forhold. Det er afsindigt vigtigt. Vi har haft nogle sager, hvor navngivne medarbejdere har været hængt ud, fordi politikere havde bestemte holdninger til et område. Det kan vi ikke være bekendt, for medarbejderne kan jo ikke gå i rette med det. Man skal ikke fedte medarbejderne ind i sin valgkamp, siger hun til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

LÆS OGSÅ Borgmesterannonce i strid med reglerne

Idéen om at indføre spærretid blev født i forvaltningen forud for sidste valgkamp, hvor der ifølge Bente Helms var medarbejdere, der blev hængt ud.

Bente Helms har svært ved at forestille sig, at spærretiden gør det umuligt for medierne at lave visse historier.

– Jeg kan ikke komme i tanker om eksempler på, at det har været nødvendigt for medier at være inde i eksempelvis en børnehave for at lave en historie.

Spærretiden betyder, at medier må stå ude foran bygninger, og at de ikke kan tale med ledere i kommunen.

– Det er rigtigt. De kan kontakte Johannes Nilsson (kommunaldirektør, red.), som håndterer sagen.

Så hvis de vil tale med en ansat, som gerne vil stille op, må det foregå i den ansattes fritid?

– Ja.

Er det ikke en begrænsning af de ansattes ytringsfrihed, at de fremover ikke kan ytre sig om forhold vedrørende deres arbejde i arbejdstiden?

– Ytringsfriheden eksisterer stadigvæk. Der er ikke nogen, der får mundkurv på. Jeg kan ikke se, det er nogen indskrænkning af ytringsfriheden.

Venstres borgmesterkandidat sagde i går til os, at det gav mindelser om Anden Verdenskrig. Hånden på hjertet: Hvis du var opposition, ville du så ikke være imod det her?

– Jeg håber, at jeg også, hvis jeg sad i opposition, ville bruge min sunde fornuft. Bornholms Regionskommune har en ufattelig stor mediedækning, og vi har oplevet, at pressen i nogle tilfælde er gået meget tæt på medarbejdere.

Handler det her om, at I har et generelt dårligt forhold til medierne?

– Nej, det synes jeg, vi ikke har. Men det handler om, hvorvidt man skal bruge medarbejdere i indslag til at bekræfte holdninger, når medarbejderne er på arbejde.

Kommer det bag på jer, at der opstår debat om det her?

– Det ved jeg ikke, om det gør. Det kommer ikke bag på mig. Jeg har nogle politiske kolleger, der er hurtige på aftrækkeren, og det er jo fint nok, siger Bente Helms.

Spærretiden vil blive drøftet på et byrådsmøde efter sommerferien efter ønske fra Venstre. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: S bakker op om omdiskuteret spærretid: Ingen får mundkurv på Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger