Børn helt ned i børnehavealderen kan inddrages i kommunernes arbejde, lyder det fra Børnerådet. Foto: Colourbox
Børn helt ned i børnehavealderen kan inddrages i kommunernes arbejde, lyder det fra Børnerådet. Foto: Colourbox
01.07.2021 kl. 11.11

Ny rapport kortlægger børneinddragelse i kommunerne

Børnerådet sætter med en ny rapport fokus på børneinddragelse i kommunerne. Rapporten konkluderer, at der er stor vilje til at arbejde med børneinddragelse, men at der er stor forskel på, hvor meget og hvordan kommunerne inddrager børn.

Der findes manges gode eksempler på vellykket børne- og ungeinddragelse i kommunerne. Fra coronaevaluering blandt børnehavebørn, der fører til ændringer i hverdagen, til børne-ungebyråd, der har reel indflydelse på lokalpolitikken.

Nu er kommunernes erfaringer med børneinddragelse for første gang blevet samlet, idet Børnerådet i samarbejdet med Oxford Research har kortlagt kommunernes arbejde med børneinddragelse og indhentet gode eksempler i en ny rapport, som kan inspirere til konkrete indsatser.

– Børneinddragelse bør stå højt på den kommunalpolitiske dagsorden. Ikke alene har børn og unge ret til at få indflydelse på deres liv og hverdag – de bidrager også med vigtig viden, som skaber bedre og mere borgernære løsninger. Vi ser det som en vigtig opgave at understøtte kommunernes arbejde med børneinddragelse, og vi har nu et solidt udgangspunkt for en mere systematisk og frugtbar tilgang, siger Børnerådets formand Agi Csonka i en pressemeddelelse.

Den nye rapport sætter fokus på inddragelse af børn og unge i beslutningsprocesser og udviklingsprojekter i kommunerne. Konklusionerne peger på, at vellykket og værdiskabende børneinddragelse kræver, at det er sat øverst på dagsordenen – både politisk og strategisk – og at medarbejderne har de rette kompetencer, værktøjer og metoder til at inddrage børn.

LÆS OGSÅ Den digitale ungdom nu til dags

– Børneinddragelse handler ikke bare om at spørge børn om, hvad de synes, men at spørge på den rigtige måde og rent faktisk høre godt efter, hvad de svarer – og bruge deres svar aktivt. Kommunerne bliver nødt til at erkende, at det er en faglighed, der skal dyrkes og, og en ledelsesopgave, der skal prioriteres. Men bliver det gjort rigtigt, er det en guldgrube af indsigt og nytænkning, som skaber stor værdi, siger Agi Csonka.

Ifølge Børnerådet har dialogen med kommunerne vist, at børneinddragelse er et vidt begreb, og at der er behov for at være mere skarp på, hvorfor og hvordan børn inddrages. Derfor har rådet og Oxford Research fundet og konkretiseret forskellige former for børneinddragelse, som kan hjælpe kommunerne til mere professionel børneinddragelse og til at sikre en kultur, hvor børneinddragelse gennemsyrer organisationen fra politisk niveau og på tværs af kommunens forvaltninger. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny rapport kortlægger børneinddragelse i kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger