– Christiansborg kan gøre meget, men pilen peger også på os i kommunerne. Vi skal være villige til at gøre ting anderledes, for at kunne gøre det bedre, siger Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg.
– Christiansborg kan gøre meget, men pilen peger også på os i kommunerne. Vi skal være villige til at gøre ting anderledes, for at kunne gøre det bedre, siger Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg.
28.01.2021 kl. 09.00

Kommunerne til Christiansborg: Sådan får vi sammenhæng fra vuggestuen til ungdomsuddannelsen

Der er brug for mere sammenhæng på børne- ungeområdet, fra vuggestuen til ungdomsuddannelsen. Derfor præsenterer KL i dag en ”erklæring” med tre budskaber til Christiansborg. Samtidig stilles der fire konkrete opgaver, som kommunerne selv skal tage fat på.

På KL’s Børn & Unge Topmøde 2021 i dag præsenterer KL en såkaldt ”topmødeerklæring” udarbejdet i fællesskab med kommunerne med tre budskaber til Christiansborg og fire opgaver, som kommunerne skal arbejde videre med for at skabe et mere sammenhængende børne- og ungeområde.

Rammen om KL’s Børn & Unge Topmøde 2021 er i år sammenhæng på tværs af børne- og ungeområdet. Om baggrunden for erklæringen skriver KL: ”Det er en kommunal kerneopgave at sikre børn og unge en god rejse fra vuggestuen og børnehaven, til skolen og ungdomsuddannelsen og videre til et godt voksenliv. Det er en opgave med stort ansvar, som skal løftes i kommunerne. Det er her, der er kendskab til de lokale forhold, kendskab til familien og mulighed for at arbejde på tværs af indsatser og faglighed.”

Det understreges samtidig, at hvis det skal lykkes at skabe bedre sammenhænge, kræver det, at rammerne fra Christiansborg er klare og meningsfulde. Og at kommunerne hele tiden tør tage et kritisk blik på sig selv.

Dialog med hele landet

KL’s Børne- og Undervisningsudvalg har i de seneste måneder været i dialog med de lokale udvalg på børne- og ungeområdet i hele landet og på den baggrund udarbejdet en topmødeerklæring. Erklæringen indeholder budskaber rettet mod såvel Christiansborg som kommunerne.

LÆS OGSÅ Ny fagchef i Lemvig

– Det er en vanskelig opgave at skabe den afgørende sammenhæng i børn og unges liv. Der er behov for bedre overgange og en rød tråd i indsatserne både til børnene og deres familier. Vi har haft en rigtig god lokal dialog, og engagementet er stort. Jeg ser frem til at fortsætte den gode dialog med topmødeerklæringen som trædesten, siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen(S), formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg.

De tre budskaber til Christiansborg lyder:

1. Skab rammer for tættere samarbejde og koordinering på børne- og ungeområdet.

2. Sammentænk lovgivning på tværs af sektorer.

LÆS OGSÅ Rejsehold skal forbedre indeklimaet i skolerne

3. Gør op med regler og styringssystemer.

– I dag udfordrer detaljeret central styring kommunernes mulighed for at skabe fleksible rammer for dagtilbud, skoler og det specialiserede børneområde. For eksempel spænder parallelle lovgivninger ben for, at børn, unge og deres familier oplever sammenhæng i de kommunale tilbud. Børn, der hverken trives i en almindelig klasse eller i et specialtilbud, risikerer ikke at få den rette hjælp, fordi det er svært for kommunerne at lave fleksible tilbud. Der er derfor brug for, at rammerne fra Christiansborg bliver mere klare, så kommunerne kan blive bedre rustet til at varetage arbejdet, siger Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg.

Arbejdet foregår også i kommunerne. Topmødeerklæringens fire væsentlige opgaver til kommunerne lyder:

1. Vores sammenhængende børn- og ungepolitik skal genbesøges.

LÆS OGSÅ Næstved ansætter direktør med husdyrhold i privaten

2. Vi vil styrke samarbejde mellem ledelsesniveau og fagområderne.

3. Vi vil sikre, at tiltag og projekter er tænkt sammen.

4. Vi vil bidrage til viden og forskning tæt på praksis.

– Christiansborg kan gøre meget, men pilen peger også på os i kommunerne. Vi skal være villige til at gøre ting anderledes, for at kunne gøre det bedre, siger Thomas Gyldal Petersen. tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Kommune vil lade forældre slippe for betaling, hvis de selv passer børn

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne til Christiansborg: Sådan får vi sammenhæng fra vuggestuen til ungdomsuddannelsen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger