Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
15.01.2021 kl. 10.00

Kommuner får navne på smittede borgere

Kommunerne skal spille en større rolle i smitteopsporingen og får derfor adgang til information om, hvilke borgere der er smittet med Covid-19.

En ny aftale mellem regeringen og KL giver kommunerne adgang til oplysninger om, hvilke borgere der er konstateret smittet i kommunen. Oplysningerne gør kommunerne i stand til at målrette smitteopsporingen og på den måde bryde smittekæderne.

– Det er vigtigt, at vi bruger alle kræfter på at bremse smitten, og kommunerne er parat til at gå dybere ind i opgaven med at sikre effektiv smitteopsporing og isolation, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.

Opkald og hjælp til indkøb

Med de nye oplysninger får kommunerne blandt andet bedre mulighed for at støtte op om, at de smittede kan isolere sig, som de skal. Kommunernes konkrete bidrag vil afhænge af lokale forhold, men kan blandt andet bestå af opfølgende opkald til smittede og eventuelle nære kontakter. I nogle tilfælde kan kommunen også udnytte sit lokalkendskab til at komme ud til folk og følge op på isolation og måske sørge for hjælp til indkøb eller andet, der kan gøre det praktisk muligt for folk at isolere sig effektivt. Kommunerne kan desuden henvise smittede borgere til kommunale isolationsfaciliteter.

Sundheds-og ældreminister Magnus Heunicke (S) håber, at den nye aftale kan være med til sikre en mere effektiv smitteopsporing.

LÆS OGSÅ Bornholm melder sig klar til elever på mandag

– Deling af helbredsoplysninger er vi generelt meget tilbageholdende med, men vi er i en ekstraordinær situation, og det er vigtigt, at kommunerne har de bedst mulige redskaber til at medvirke til epidemikontrollen – især i denne kritiske fase, siger han.

Aftalen udmøntes i to bekendtgørelser, som træder i kraft i dag. De nærmere rammer for indsatsen aftales konkret mellem den enkelte kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed. gij@kl.dk 

Emneord
COVID19, Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner får navne på smittede borgere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger