Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.01.2021 kl. 09.12

Regeringen aner ikke hvordan milliardbesparelse på beskæftigelse skal findes

Som led i aftalen om den såkaldte Arne-pension skal kommunerne spare over en milliard kroner på beskæftigelsesindsatsen. Et folketingssvar viser nu, at regeringen ikke ved, hvor de penge egentlig skal findes.

”Det er på nuværende tidspunkt (…) for tidligt at svare på, hvordan regeringen mener, at besparelsen skal udmøntes.”

Sådan skriver fungerende beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) i et skriftligt svar til den radikale beskæftigelsesordfører Samira Nawa, der gerne ville vide, hvordan regeringen vil spare 1,1 milliarder kroner på den kommunale beskæftigelsesindsats.

Det blev regeringen enig med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten om i forbindelse med aftalen om tidlig pension, den såkaldte Arne-pension.

Samira Nawa ville også gerne vide, hvordan besparelserne fordeler sig på kommuner, og om der kun skal spares på selve beskæftigelsesindsatsen, eller om det er også de lediges ydelser, der tænkes at spare på.

LÆS OGSÅ KL vil gøre op med jungle af regler på beskæftigelsesområdet

Det kan den fungerende beskæftigelsesminister ikke svare på.

”Regeringen er i gang med at forberede arbejdet om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, som skal udmønte sig i et oplæg. Regeringen vil præsentere oplæg for aftalepartierne, som har aftalt at mødes i 2021 og drøfte den konkrete udmøntning,” skriver Ane Halsboe Jørgensen.

Samira Nawa stillede spørgsmålet, fordi Radikale Venstre gerne medvirker til at se på, om der kan spares i beskæftigelsesindsatsen.

– Jeg synes, det er dybt overraskende, at regeringen ikke kan svare på, hvordan den vil finde pengene. 1,1 milliarder kroner er mange penge. Jeg siger ikke, man ikke kan finde dem, men jeg er meget nysgerrig på hvordan, siger hun til Danske Kommuner.

LÆS OGSÅ Beskæftigelsen falder for første gang i seks måneder

Selv peger hun på øget digitalisering. Under coronakrisen har digitale møder fungeret godt, og det kan der formentlig findes nogle penge ved at bruge yderligere fremover. 

Det haster næppe med at finde ud af, hvordan man kan spare pengene, for beskæftigelsesindsatsen er omfattet af et bredt forlig i Folketinget, hvor også de borgerlige partier er med. Det betyder, at besparelserne ikke kan gennemføres før efter næste folketingsvalg. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen aner ikke hvordan milliardbesparelse på beskæftigelse skal findes Felter med * skal udfyldes
 
Af: Pia Sørensen
PS Contact
Den 18.01.2021 kl. 08:41

Samarbejde på tværs af offentlige forvaltninger og private virksomheder

svar på: Regeringen aner ikke hvordan milliardbesparelse på beskæftigelse skal findes

Jeg ser mulighed for at vi som samfund både kan spare penge på beskæftigelsesområdet OG øge livskvaliteten hos mange af dem som har været langt væk fra arbejdsmarkedet i mange år.

Det kræver at man arbejder på tværs af de forskellige kasser/forvaltninger og "flytter" nogle penge og tænker anderledes i bestillingerne.

Min tese er at dette også vil give positiv effekt med naturlige besparelser indenfor sundheds - og serviceloven grundet ringe i vandet fra den øgede livskvalitet.

En yderligere gevinst vil være at vi får lavet flere praktiske opgaver, i samfundet som der lige nu ikke bruges/prioriteres penge på. Vi vil også blive stærkere til at inkludere sårbare mennesker på arbejdsmarkedet på en mere respektfuld og ligeværdig måde, ved at kunne give dem en arbejdsidentitet og ikke en endeløs samling af ulønnede praktikker.

Kort og godt - jeg ansætter en borgeren på niveau der svarer til den enkeltes kontanthjælp/aktivitetshjælp. Den pågældende kommune skal ikke betale direkte til borgeren, men skal lægge bestillinger for helt reelle praktiske opgaver fra ex. bygge og anlæg hos mig som leverandør for på et niveau svarende til ml. 25-30 t.kr. pr måned.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger