Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.01.2021 kl. 11.38

Efter 17 kritikpunkter: Her er de fire scenarier for problemramt plejehjem

Politikerne i Randers' omsorgsudvalg skal nu tage stilling til, hvordan de vil rette op på påbudsramt demensplejehjem.

Siden demensplejehjemmet Huset Nyvang i Randers blev landskendt i TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”, lader det ikke til at være gået fremad på stedet.

Snarere tværtimod. For med baggrund i tv-dokumentaren har Styrelsen for Patientsikkerhed været på tilsynsbesøg, hvilket har ført til et påbud bestående af hele 17 kritikpunkter.

Blandt andet mangler der fokus på at sikre borgernes livskvalitet, værdighed og trivsel, ligesom der er manglende metoder og arbejdsgange for at undgå anvendelse af magt over for de ældre.

Forvaltningens forslag

Scenarie 1a: Arbejde på påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed og afventer endnu et besøg i januar 2021 samt resultat af en igangsat intern undersøgelse.

 

Scenarie 1b: Ovenstående samt midlertidig bevilling til at ansætte flere medarbejdere.

 

Scenarie 2: Gennemgang af sammensætningen af medarbejdere.

 

Scenarie 3: Nedlæggelse af Huset Nyvang som et specialiseret demenstilbud. Beboerne, der måtte ønske det, tilbydes flytning til andet specialiseret tilbud hurtigst muligt.

 

Scenarie 4: Fuldstændig nedlæggelse af Huset Nyvang. Det erstattes af et helt nyt plejecenter. Beboere og medarbejdere flyttes til andre plejecentre.

 

Kilde: Randers Kommune

– Under tilsynet blev det observeret, at en borger opsøgte hjælp og blev urolig, men at ingen medarbejdere reagerede. Det blev endvidere observeret, at nogle medarbejdere smækkede med dørene og havde samtaler hen over hovedet på en borger, ligesom borgeren blev omtalt i tredjeperson frem for at blive inddraget i samtalen, fremgår det af tilsynsrapporten.

Rent politisk har tilsynet fået byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten til at kræve formanden for omsorgsudvalget Fatma Cetinkaya (S) fjernet fra sin formandspost.

Men selv om det måtte ske, hvad intet imidlertid tyder på, står politikerne stadig med en stor udfordring. For hvordan redder man Huset Nyvang?

LÆS OGSÅ Sosu-uddannelserne har styrket fagligheden

Forvaltningen har linet fire scenarier op, som politikerne skal vælge imellem. De to af dem går på at nedlægge stedet, mens de to andre handler om at forsøge at forbedre sig på de 17 kritikpunkter, så påbuddet bliver ophævet, når tilsynet igen kigger forbi sidst på måneden. Det foreslås også, at forvaltningen bevilger flere penge, så der kan ansættes flere medarbejdere.

Den model peger Dansk Folkeparti og Velfærdslisten på.

– Det er hamrende nødvendigt, at der skal penge på bordet denne gang, for at beboerne kan få et værdigt liv her og nu. Men der er også noget med omgangstonen, at tale i tredje person. Det koster jo ingenting. Det skal der gøres noget ved med det samme, siger næstformand i omsorgsudvalget Susanne Nielsen (DF) til Randers Amtsavis.

Også udvalgsformand Fatma Cetinkaya mener, der ”måske” skal en opnormering til, og at personale, der ikke passer til stedet, skal flyttes til andre plejecentre. Politikerne har til gengæld ikke stor appetit på at nedlægge stedet.

Politikerne i omsorgsudvalget tager stilling til Huset Nyvangs fremtid på et udvalgsmøde 21. januar. mdbr@kl.dk

I Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 2, der udkommer 28. januar, bringer vi en større artikel om Huset Nyvang.

LÆS OGSÅ Plejehjem i Aarhus skruer ned for lyden
Emneord
Ældre, Social

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Efter 17 kritikpunkter: Her er de fire scenarier for problemramt plejehjem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger