De fem principper skal være med til at løfte retssikkerheden på handicapområdet, lyder det fra formanden for KL's socialudvalg, Ulrik Wilbek (V). Foto: Viborg Kommune
De fem principper skal være med til at løfte retssikkerheden på handicapområdet, lyder det fra formanden for KL's socialudvalg, Ulrik Wilbek (V). Foto: Viborg Kommune
25.02.2021 kl. 12.45

Fem nye principper skal styrke retssikkerheden på handicapområdet

KL og Danske Handicaporganisationer er gået sammen om at formulere fem nye principper med tilhørende anbefalinger for god borgerinddragelse på handicapområdet.

Kommunernes indsats på handicapområdet er over en bred kam blevet stærkt kritiseret over de seneste år, og mens Folketinget snart skal tage stilling til et borgerforslag, der vil tage ansvaret fra området fra kommunerne, er KL og Danske Handicaporganisationer gået sammen om at styrke borgerinddragelsen og tilliden mellem kommunerne og borgere på handicapområdet.

Det er nu mundet ud i fem fælles principper, som skal styrke retssikkerheden på området.

De fem principper

Gensidig tillid og godt samarbejde:

 

- skal synliggøres og sættes i centrum i den kommunale sagsbehandling

 

- skabes gennem fælles mål og mulighed for reel indflydelse

 

- skabes gennem et fælles overblik og indsigt i hinandens præmisser, viden og ekspertise

 

- kræver tid og fleksibilitet

 

- forudsætter gennemsigtighed og tilgængelighed

De fem nye principper med dertil knyttede anbefalinger blev præsenteret på et live-event, som KL afholdt torsdag.

– Vi har set mange undersøgelser, som viser, at borgerne ikke føler sig tilstrækkeligt inddraget, og der er også oplevelser af, at man synes, der er nogle ting, vi i kommunerne ikke gør godt nok. Jeg vil gerne slå fast, at borgerne, uanset hvor og hvem, de er, skal føle sig hørt, respekteret og anerkendt i mødet med kommunen. Det er jo sådan, at der i flere år har været forskellige opfattelser af, hvordan det her område bliver drevet, og det gør selvfølgelig også indtryk. Så kigger vi indad og ser på, hvad kan vi gøre bedre, for vi kan ikke være tjent med, at så mange oplever, at de ikke er inddraget i deres egne sager, sagde Ulrik Wilbek (V), formand for KL’s socialudvalg ved præsentationen, og konkluderede:

LÆS OGSÅ Ny rapport: Ældre er generelt tilfredse med hjemmeplejen

– Tillid er nøgleordet i alle de fem principper, og det er det, vi skal have genopbygget.

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, oplever de fem nye principper som en måde at komme tilbage til de dyder, som lovgivningen på handicapområdet lægger op til.

– Det er et forsøg på at være med til at påvirke en kulturændring, så man kommer tilbage til noget af det, der er udgangspunktet: Nemlig at borgerne er i centrum. Man kan ikke sætte lighedstegn mellem god borgerinddragelse og fuldstændig retssikkerhed. Det handler i sidste ende om, at kommunerne overholder loven, når de afgør sagerne, og om borgerne får den hjælp, de har behov for. Men at have tillid til, at det sker, er et enormt vigtigt skridt, sagde Thorkild Olesen.

Både Ulrik Wilbek og Thorkild Olesen er overbeviste om, at det nye samarbejde, og ikke mindst de fem nye principper, er et godt sted at starte for at skabe forandringer på handicapområdet.

LÆS OGSÅ Ny undersøgelse: Stor forskel på sagsbehandlere og borgeres opfattelse af den kommunale sagsbehandling

– Der kan måske sidde nogle og mene, at når Danske Handicaporganisationer laver sådan nogle principper sammen med KL, så er det som at gå i seng med fjenden. Sådan har jeg det ikke. Jeg er valgt til at repræsentere mennesker med handicap, og når nogle rækker en hånd ud og gerne vil samarbejde om tingene, tager vi imod det. Vi har haft denne her tillidskrise rigtig længe, og vi vil gerne hjælpe med at gøre det bedre. Det hjælper ikke borgerne, at KL og Danske Handicaporganisationer står i hvert vores hjørne og råber ad hinanden. Vi skal have vendt tillidskrisen, og det er det her en start på, sagde Thorkild Olesen.  

Også social- og ældreminister Astrid Krag (S), som deltog i live-eventen, roste samarbejdet med Danske Handicaporganisationer og KL.

– Jeg synes, det sender et meget vigtigt signal, og jeg fornemmer også, at det signalerer et nybrud, hvor vi alle sammen er enige om, at den tillidskrise, vi står i, er vi nødt til at få gjort noget ved. Og det kan vi ikke, hvis vi står på hver vores bred og kigger anklagende på hinanden, sagde Astrid Krag, som også netop har lanceret et nyt partnerskab mellem ministeriet, KL, Danske Handicaporganisationer og Dansk Socialrådgiverforening, som ligeledes har til hensigt at styrke tilliden, retssikkerheden og trygheden for mennesker med handicap. antj@kl.dk

Emneord
Handicap, Social

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fem nye principper skal styrke retssikkerheden på handicapområdet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger