Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.02.2021 kl. 17.01

Borgmestre: Næppe afgangselever i skolerne på mandag

Der kommer næppe afgangselever i folkeskolerne allerede på mandag, hvor et folketingsflertal har givet lov til en delvis genåbning. Det siger en række nordjyske borgmestre.

På mandag kan afgangseleverne i de nord- og vestjyske kommuner vende tilbage til skolebænken i begrænset omfang. Men i en række kommuner fortæller borgmestrene, at der formentlig ikke vil være afgangselever i skolerne før tidligst tirsdag.

I Nordjylland holder skolerne lige nu vinterferie, og det kombineret med forberedelsen af testinfrastrukturen betyder, at kommunerne skal bruge lidt mere tid.

Det fortæller Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S).

– Eleverne og mange forældre holder vinterferie, så vi kan ikke regne med, at de sidder og tjekker Aula. Og vi ringer ikke rundt til dem alle og siger, at de skal blive testet på et testcenter inden mandag. Vores podere er vi i gang med at uddanne, og vi arbejder på en lang række områder for at blive klar. Vi skal sikre os, at der er testkit nok, vi skal finde ud af, hvordan poderne håndterer affaldet på en sikker måde. Vi skal afklare, hvad vi gør, hvis et barn tester positiv en morgen. Er det os eller forældrene, der skal sørge for, at barnet kommer hjem? Så vi er i fuld gang med de praktiske forberedelser, men vi bliver først klar til elever tidligst tirsdag og formentlig først onsdag. Vi vil hellere gøre det grundigt, siger Birgit S. Hansen.

LÆS OGSÅ Udskældt model for nedlukning skal revurderes

Hun fortæller også, at Frederikshavn er i gang med at afklare, hvor stor opgaven med at teste elever og personale på fri- og privatskoler er i kommunen. Ifølge genåbningsplanen er det nemlig kommunerne, der har fået opgaven med at teste i alle grundskoler.

Testkapacitet skal ikke forhindre genåbning

I Rebild Kommune traf man allerede i uge 7 en beslutning om, at hvis der ville blive åbnet i en eller anden grad omkring 1. marts, så ville skolerne uanset hvad først blive klar til at modtage elever tirsdag. Det forklarer borgmester Leon Sebbelin (RV).

– Vi havde på det tidspunkt en idé om, at der nok kunne ske en genåbning i en eller anden grad fra 1. marts, men vi vidste ikke i hvilket omfang. Så vi skrev til forældrene, at vi under alle omstændigheder først ville åbne for afgangsklasserne fra på tirsdag og så lave virtuel undervisning om mandagen. Hvis vi skal nå det til mandag skulle vi have kaldt folk ind på arbejde i deres vinterferie, siger Leon Sebbelin.

Rebild Kommune har for noget tid tilbage lavet en aftale med en privat leverandør af kviktest. Den betyder, at Rebild fra 1. marts og mindst 14 dage frem kan trække på den private leverandørs kapacitet, indtil kommunen selv har fået uddannet podere og opbygget infrastrukturen omkring kviktest af elever og personale.

LÆS OGSÅ Bornholm melder sig klar til elever på mandag

– Vi er i fuld gang med at uddanne folk, men netop ved at gøre begge dele, så bliver det ikke testkapaciteten, der forhindrer børnene i at komme i skole, siger Leon Sebbelin.

Opsøg selv test

I Hjørring Kommune forventer borgmester Arne Boelt (S), at kommunens egen testkapacitet er oppe i højeste gear sidst i næste uge. Indtil da lyder beskeden til forældre og afgangselever, at de opfordres til selv at opsøge et teststed inden næste uges begyndelse.

– Vi bliver ikke klar mandag, men vi forventer, at vi fra tirsdag kan tilbyde fysisk undervisning til de elever, der er blevet testet på et testcenter. Vi kan ikke trække på de private kviktestere, fordi de skal stå for test på ungdomsuddannelserne, hvor eleverne er forpligtet til at blive testet. Så vi bliver nødt til selv at opbygge testkapaciteten til folkeskolerne. Og det er vi først helt i mål med i slutningen af ugen, siger Arne Boelt.

I folkeskolerne er de to ugentlige test ikke et krav til eleverne men en opfordring. Det betyder dermed også, at kommunerne ikke kan kræve af forældre, at de giver samtykke til test af deres børn.

– Vi har fra politisk side sagt, at vi vil have den tilgang, at det vigtige er, at vi kommer igennem det her med et godt samarbejde med forældrene. Og så ser vi ellers frem til, at der kommer nye testredskaber, som ikke er så ubehagelige, siger Arne Boelt.

Venter på retningslinjer

Mens de nordjyske forældre og afgangelever må vente en dag eller to længere med at komme tilbage i skole, så forventer Ringkøbing-Skjern Kommune i Vestjylland at være klar på mandag. Dog med et ret stort forbehold.

– Vi fik hyret Falck til at uddanne et hold podere, som kan være klar til at teste elever og personale på mandag. Så det vil ikke være testkapaciteten, der forhindrer, at afgangseleverne kommer tilbage mandag. Det der kan blive et problem er, at der, så vidt jeg ved, endnu ikke er kommet fulde retningslinjer for genåbningen. Og indtil de er meldt ud, så er det svært at få setuppet fuldstændig på plads. Så det kan godt være, at det bliver en hindring, siger Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I Vestjylland er uge 7 vinterferieuge, og der har derfor været fuld drift på folkeskolerne i denne uge.

Folketingsflertallets genåbningsplaner blev præsenteret onsdag i denne uge. Med planerne kan grundskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser i Nord- og Vestjylland åbne med 50 procent fremmøde forstået som fremmøde hver anden uge for den enkelte elev. Desuden er Bornholm blevet tilladt en mere omfattende genåbning.

Resten af landet må væbne sig med tålmodighed. Tidligst den 15. marts kan flere landsdele blive omfattet af genåbningen i fald smitteudviklingen tillader det, lyder det i aftalen. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestre: Næppe afgangselever i skolerne på mandag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger