Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.02.2021 kl. 13.31

Minister: OK at sende e-post på skæve tidspunkter

Kommuner må gerne sende e-post til borgere på skæve tidspunkter, lyder det i ministersvar, efter kritik af at syge, udsatte eller arbejdsløse borgere modtager e-post fra myndigheder på uhensigtsmæssige tidspunkter.

Der er vigtige hensyn, der gør, at det er okay for myndigheder som kommuner at sende e-post til borgere på skæve tidspunkter.

Sådan lyder det i et ministersvar fra finansminister Nicolai Wammen (S) for nylig. Svaret kommer efter en forespørgsel fra SF's Karsten Hønge på baggrund af en historie fra TV 2 Fyn om konsekvenserne for udsatte borgere, der modtager vigtig e-post på tidspunkter, hvor de ikke kan søge hjælp eller rådgivning.

TV 2 Fyns historie beskrev, hvordan Stig Torp Knudsen fra Middelfart oplevede at modtage vigtige breve fra kommunen sent fredag eftermiddag.

– Når man ikke lige har de bedste statistikker i at åbne behagelige breve, så kan det virkelig sætte gang i noget angst og hjertebanken. Jeg kan nogle gange ikke helt finde ud af, om jeg overhovedet skal åbne det, fordi det så er fredag efter lukketid, fortalte Stig Torp Knudsen.

LÆS OGSÅ Greve er mestre i digital post
FOR ABONNENTER

Det fik Karsten Hønge til at bede finansministeren om at redegøre for, hvorfor myndigheder sender e-post som ender i modtagernes indbakke på skæve tidspunkter.

Og fra Nicolai Wammen lyder det i svaret, at der er gode grunde, til at e-post nogle gange ankommer på skæve tidspunkter.

– Til flere offentlige breve knytter der sig særlige hensyn i forhold til udsendelse. Dette gælder fx digitale breve, der sendes i henhold til særlovgivning, som fastsætter krav og regler for tidsfrister eller på anden vis henhører under et lovområde. I disse situationer kan der være behov for, at posten skal leveres til borgeren uden for almindelig arbejdstid og i weekender, fx en indkaldelse til Covid-19 vaccination eller enforkyndelse fra Danmarks Domsstole, skriver ministeren i svaret til Karsten Hønge.

Finansministeren forklarer videre, at offentlige myndigheder nogle gange foretager masseforsendelser på flere hundredetusinder e-breve. Det betyder, at forsendelserne bliver fordelt ud over en længere periode, så selvom de er afsendt om morgenen, kan selve forsendelsen blive planlagt til at blive afsendt om natten, så de store mængder e-post-trafik ikke blokerer for andre forsendelser.

LÆS OGSÅ Klar, parat, send
FOR ABONNENTER

– Der er således flere hensyn og årsager til, at der udsendes digital post fra offentlige myndigheder uden for almindelig arbejdstid, ligesom der ikke er fastsat centrale regler og praksis for, hvornår posten udsendes, svarer Nicolai Wammen.

Og hvis man gik og håbede på, at praksissen ville blive ændret, så e-post fra offentlige myndigheder ankommer på mere hensigtsmæssige tidspunkter, så må Wammens svar skuffe.

– Der er ikke på nuværende tidspunkt planlagt iværksættelse af initiativer med henblik på indskrænke offentlige myndigheders muligheder for at udsende digital post, og det bemærkes, at konsekvenserne ved en indskrænkelse af lovgivningen, der pålægger en systemmæssig begrænsning af, hvornår danskerne kan modtage offentlig digital post, ikke kendes, skriver han.

I øjeblikket er der stillet et borgerforslag om, at sygemeldte borgere ikke skal modtage e-post fra kommuner og jobcentre op til weekender og helligdage. Det har i skrivende stund 2.750 støtter. Der kræves 50.000 støtter, før Folketinget skal tage stilling til forslaget. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Borgerne har man ikke talt med
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister: OK at sende e-post på skæve tidspunkter Felter med * skal udfyldes
 
Af: Kurt A. Nissen
Vælger
Den 23.02.2021 kl. 14:21

Før digitaliseringen var det tidsnok at modtage brev når posten kom

svar på: Minister: OK at sende e-post på skæve tidspunkter

Ministeren tænker mest på systemet frem for mennesket - Jeg vil godt modtage en e-mail fredag aften om at jeg skal have efterbetalt 6.000 kr. fra Skat - men vil ikke modtage en e-mail fredag aften om at mine sygedagpenge stoppe mandag, det burde en minister kunne forstå

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger