Beskæftigelsen tager et dyk efter seks måneder med opgang. Foto: Screendump / Danmarks Statistik
Beskæftigelsen tager et dyk efter seks måneder med opgang. Foto: Screendump / Danmarks Statistik
22.02.2021 kl. 11.44

Beskæftigelsen falder for første gang i seks måneder

Beskæftigelsen tager første dyk efter seks måneder med stigninger.

Efter seks måneder med stigende beskæftigelse blandt lønmodtagerne går det nu den modsatte vej. I december måned 2020 faldt antallet af personer i arbejde med 3.000. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Den faldende beskæftigelse skal ifølge Danmarks Statistik ses i lyset af, at regeringen i december måned gennemførte omfattende nedlukninger af samfundet for at bremse coronasmitten.

Det samme peger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på.

– Desværre kan vi nu se corona-epidemiens effekt direkte i tallene. I snart et år har vi kæmpet med at få virusset under kontrol afværget de hårdeste stød fra nedlukningen ved at holde hånden under tusindvis af job med omfattende hjælpepakker. Men kampen er altså langt fra slut. Vi vil fortsat gøre alt, hvad vi kan for at få både lønmodtagere og virksomheder så godt gennem krisen som muligt, både i form af hjælpepakker, så længe det er nødvendigt og via bedre muligheder for ledige for at opkvalificere sig til nye job, siger Peter Hummelgaard i en kommentar til de nye beskæftigelsestal.

LÆS OGSÅ Kommune får millioner til højtuddannede udlændinge

De seneste seks måneders stigninger kommer oven på et drastisk fald i beskæftigelsen i foråret, hvor samfundet første gang blev lukket ned. Det betyder også, at beskæftigelsen blandt danske lønmodtagere stadig er knap et procentpoint lavere i december 2020, end den var i februar 2020 før nedlukningen. Det svarer til, at 25.900 færre personer er i beskæftigelse i december 2020 sammenlignet med februar 2020.

Folketinget har med omfattende hjælpepakker og andre initiativer forsøgt at holde hånden under beskæftigelsen i hele 2020. Blandt andet med lønkompensationsordninger til virksomheder og ved at have givet mulighed for at danskerne i efteråret kunne få udbetalt en del af deres indefrosne feriepenge.

Ifølge beskæftigelsesministeren vil de samme greb blive anvendt i den kommende tid.

– For at holde hånden under beskæftigelsen har vi forlænget lønkompensationsordningen. Jeg er rigtig glad for den aftale, som vi løbende har revideret med arbejdsmarkedets parter, og som der er bred politisk opbakning til. Sidste år var den med til at sikre tusindvis af job. Samtidig vil danskerne fra næste måned få mulighed for at hæve de restende indefrosne feriepenge. Det var der rigtig stor interesse for i efteråret. Det vil pumpe milliarder af kroner ud til danskerne, og jeg håber, at de vil bruge en god del af dem lokalt, så danske virksomheder kan få flere ordrer i bogen, siger Peter Hummelgaard. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Massefyringer: Kommune klar med jobcenterhjælp

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Beskæftigelsen falder for første gang i seks måneder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger