Pressefoto
Pressefoto
15.02.2021 kl. 09.26

Forlig: 500.000 kommunalt ansatte får ny overenskomst

KL og Forhandlingsfællesskabet har mandag morgen præsenteret et overenskomstforlig for en halv million offentligt ansatte. Lønnen stiger med 5,02 procent over tre år.

Natten til mandag blev KL og Forhandlingsfællesskabet enige om et tre-årigt overenskomstsforlig på det kommunale område. Aftalen blev præsenteret tidligt mandag morgen ved et pressemøde i KL-huset på Islands Brygge i København.

Aftalen indebærer, at lønnen for de kommunalt ansatte stiger med 5,02 procent over en tre-årig periode. Desuden videreføres reguleringsordningen, der sikrer, at lønnen følger udviklingen i den private sektors lønudvikling.

Op til forhandlingerne har KL talt om den usikre økonomiske fremtid på grund af coronakrisen. Ifølge KL's forhandlingsleder Michael Ziegler (K) er det lykkedes at lande et forlig, der tager hensyn til netop det.

– I en tid, hvor coronakrisen raser, og vi hverken kender sluttidspunktet for krisen eller skaderne, den kommer til at forårsage, er jeg rigtig glad for, at vi har landet et godt overenskomstforlig. Vi har hele tiden vidst, at vi ikke kunne honorere alle de ønsker, som medarbejderne kom med blandt andet i forhold til økonomien, men jeg synes, at vi sammen har udvist ansvarlighed og nået et resultat, der sikrer, at det fortsat er attraktivt at være på en af de kommunale arbejdspladser og hver dag yde en uundværlig velfærd til borgerne, siger Michael Ziegler (K), der er formand for KL's løn- og personaleudvalg.

LÆS OGSÅ Regionsansatte får 5,02 procent i OK-forlig

Forhandlingsfællesskabets formand og forhandlingsleder for de kommunalt ansatte, Mona Striib, peger på, at resultatet mere end sikrer reallønsstigninger de næste tre år.

– Vi har landet et 3-årigt forlig, hvor vi er lykkes med ikke bare at sikre, men også forbedre reallønnen for kommunalt ansatte. Det er sket på trods af nogle meget svære betingelser med corona og usikkerhed omkring økonomien, siger Mona Striib.

Udover de generelle lønstigninger indeholder aftalen også en rekrutteringspulje til SOSU-området på 140 millioner kroner. Der er desuden aftalt en lige- og lavtlønspulje. Den er der også afsat 140 millioner kroner til.

– Vi er rigtig glade for, at Forhandlingsfællesskabet har sagt ja til at støtte os i bestræbelserne på at tiltrække arbejdskraft til den store opgave med at sikre den nødvendige pleje og omsorg for det hastigt stigende antal ældre. Puljen er mindre, end vi havde ønsket, men det er vigtigt, at vi trods en stram økonomi har fundet en vej til at gøre noget ved en af de største udfordringer, vi står med i kommunerne, siger Steen Christiansen (S), der er næstformand i KL's løn- og personaleudvalg og har forhandlet sammen med Michael Ziegler.

LÆS OGSÅ Efter første politiske møde: Den økonomiske ramme skiller parterne

Mona Striib fra Forhandlingsfællesskabet peger desuden på en række delelementer af aftalen som klare forbedringer.

– Med aftalen styrker vi blandt andet arbejdsmiljøindsatsen med nye uddannelser i psykisk arbejdsmiljø for ledere, tillidsrepræsentanter og vores arbejdsmiljørepræsentanter. Vi får en ny og styrket indsats for seniorer med det formål blandt andet at understøtte et langt og godt arbejdsliv. Samtidig har vi aftalt et fælles og tiltrængt fokus på fuldtid, timelønsansættelser og tidsbegrænsede ansættelser på det kommunale arbejdsmarked, og endelig sætter vi fokus på værdien af at inddrage medarbejderne i den grønne omstilling på arbejdspladserne, siger Mona Striib.

Med det generelle forlig på plads kan forhandlingerne om aftaler mellem KL og de enkelte medlemsorganisationer i Forhandlingsfællesskabet fortsætte. De skal efter planen være afsluttet i denne måned, hvorefter de bliver sendt til afstemning blandt lønmodtagerorganisationernes medlemmer. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forlig: 500.000 kommunalt ansatte får ny overenskomst Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger