Foto: Region Midtjylland
Foto: Region Midtjylland
08.02.2021 kl. 11.30

FOA: Flere vil lade sig teste med lokal teststrategi

Kommunerne vil selv stå for lyntest af deres medarbejdere. Det vækker glæde hos FOA, som forventer, at test i forbindelse med vagtskifte vil få flere ansatte til lade sig teste.

Et tumultarisk forløb med massiv kritik af blandt andet hygiejnen endte i weekenden med, at Region Midtjylland på vegne af regionerne fyrede firmaet SOS International som leverandør af kviktest efter blot en uge.

Efter fyringen foreslår KL nu et kursskifte i brugen af kviktest, hvor kommunerne selv står for at teste medarbejderne på kommunale arbejdspladser. En strategi der vækker glæde i FOA

– Det er en model, vi har efterlyst siden efteråret. Jeg er ked af, at vi skulle igennem det her cirkus først, men en lokal testindsats er den rigtige løsning, som vi bakker op, siger Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand i FOA.

Ifølge KL’s nye strategi skal de private leverandører stå for at få lavet et mere fintmasket net af testcentre, som dækker hele landet, og som borgere og arbejdspladser kan benytte. På de kommunale arbejdspladser, hvor det giver mening, skal kommunerne selv overtage testopgaven.

LÆS OGSÅ Otte millioner selvtests skal nu tages i brug, og kommunerne er klar til at distribuere endnu flere

– Vi må bare konstatere, at det nuværende setup med at få den mobile kviktestkapacitet ud på de kommunale arbejdspladser ikke fungerer. Vi har set alt for mange eksempler på aftaler, der ikke fungerer. Mange kommunale arbejdspladser har slet ikke fået besøg af kviktestbilerne endnu, og de steder, hvor de er mødt op, har tidspunktet for eksempel ikke harmoneret med arbejdsdagen på et plejehjem, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.

En oplevelse som Torben Klitmøller Hollmann deler.

– Vi har oplevet, at testbilen kommer for at teste nattevagten, der er på vej hjem. Men det giver ingen mening at teste i slutningen af en vagt, når det tale om en forebyggende testindsats. Det gider folk jo ikke. Med den nye model har vi mulighed for at tage hensyn til vagtplanen. Det er meget mere fleksibelt, siger han.

Flere vil lade sig teste

Den nye teststrategi kommer samtidig med, at flere private testudbydere i weekenden udtalte, at landets plejehjemspersonale i stor stil takker nej til lyntest, når testbilerne kommer forbi.

LÆS OGSÅ Bundsgaard: Kommunerne skal have en jule-hotline

– Jeg er sikker på, at den udfordring vil blive mindre, når der er en teststrategi, som giver mening. Langt flere vil lade sig teste, hvis testene foretages i forbindelse med for eksempel et vagtskifte, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Netop på plejehjemsområdet ser han heller ikke de store vanskeligheder med at finde medarbejdere, der kan stå for podningen.

– Vi har sundhedsfagligt personale til rådighed, så vi kan gøre det mere sikkert og bedre end alle andre kommunale arbejdspladser. Men jeg forestiller mig ikke, at det er forskellige kollegaer på hver vagt, som skal teste hinanden. Jeg tænker, man vælger en eller to, som står for opgaven, siger han. gij@kl.dk 

Emneord
COVID19, Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: FOA: Flere vil lade sig teste med lokal teststrategi Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger