Foto: Langeland Kommune
Foto: Langeland Kommune
31.08.2021 kl. 13.46

Borgmester mangler 32 millioner kroner: Vi står foran en velfærdsmassakre

Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) er vred og skuffet over den tilspidsede økonomiske situation efter at kommunen har misset særtilskud.

Nyheden på Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside vakte ikke megen opsigt, da den kom ud mandag. Ministeriet har fordelt 360,4 millioner kroner i særtilskud til 17 kommuner. 49 havde søgt – og mange havde søgt om mere, end de har fået.

På Langeland kom nyheden som en sand bombe for borgmester Tonni Hansen (SF), der blev chokeret over, at den økonomisk trængte økommune kun fik 37 af de 69 millioner kroner, den mangler for at få økonomien til at hænge bare nogenlunde sammen.

Nu står han over for en opgave, der ifølge ham selv er umulig: Der skal findes 32 millioner kroner i budgettet.

– Det kan vi ikke. Det er en komplet umulig situation. Jeg fik et chok, da jeg fik nyheden. Normalt er jeg typen, der sover på det og finder en løsning. Men det kan vi ikke her. Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre og jeg bliver vred over, at vi sættes i den situation, lyder det fra Tonni Hansen dagen derpå.

LÆS OGSÅ Minister: Jeg kan ikke forsvare at give Langeland mere

Mens Danske Kommuner taler med ham, er kommunaldirektøren og økonomifolkene på rådhuset ved at se på budgettet, men der er ikke mange skruer at justere på. Likviditeten er væk, kommunen har kun adgang til at låne seks millioner kroner næste år, og der er ingen projekter, der kan udskydes, for den slags har kommunen ikke økonomi til.

– Vi ser ind i en massakre på velfærden, hvis udviklingen fortsætter. Vi kan jo ikke lukke et plejecenter og regne med, at vores ældre forsvinder ud i den blå luft. Vi har ikke noget flødeskum, vi kan skære væk. Tværtimod har vi nogle helt nødvendige investeringer, siger Tonni Hansen.

Han ville gerne hjælpe de sidste kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet, modne flere byggegrunde til både boliger og erhverv samt satse yderligere på turismen i form af blandt andet cykelstier.

Ifølge Tonni Hansen er de 37 millioner kroner, som Langeland har fået af særtilskudspuljen udtryk for et gennemsnitsbeløb.

LÆS OGSÅ Dragør går med hatten i hånden til staten

 – Det kan jeg ikke bruge til noget. Hvis man bruger størrelse 43, kan man jo heller ikke bare begynde at bruge størrelse 41, konstaterer Tonni Hansen.

Han håber nu forsigtigt, at der kommer noget konstruktivt ud af, at ministeriet har indgået en såkaldt partnerskabsaftale med Langeland Kommune.

– Jeg er nysgerrig på det og håber, partnerskabet vil skabe en forståelse for vores vilkår og udfordringer. Den forståelse synes jeg ellers, jeg har mødt fra regeringen tidligere, når ministrene har talt landdistrikternes sag. Det er deprimerende at konstatere, at den alligevel ikke er der, siger han.

Snart mødes kommunalbestyrelsen til et orienteringsmøde om budgettet for 2022. Alt tyder på, at det vil rumme voldsomme besparelser. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Furesø lander aftale om særtilskud

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester mangler 32 millioner kroner: Vi står foran en velfærdsmassakre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger