Foto: Finansministeriet
Foto: Finansministeriet
30.08.2021 kl. 12.29

Regeringen præsenterer stramt finanslovsforslag

Regeringen har i formiddag præsenteret sit forslag til finanslov, som ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er ”en stram en af slagsen” og med et mindre forhandlingsrum.

Der bliver færre penge at forhandle ved dette års finanslovsforhandlinger, hvor regeringen har en forhandlingsreserve på 1,2 milliarder kroner mod 1,5 milliarder kroner året før og 2,1 milliarder kroner for to år siden. Samtidig vil regeringen lette foden fra den økonomiske speeder, fortalte finansminister Nicolai Wammen (S), da han mandag formiddag præsenterede regeringens finanslovsforslag.

– Regeringen fører en ansvarlig økonomisk politik. Det gælder både i gode og svære tider. Sidste år var der brug for at træde på den økonomiske speeder for at holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladser. Væksten i dansk økonomi er vendt stærkt tilbage, og derfor lægger vi op til en strammere finanslov, som bidrager til et balanceret opsving, siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Regeringen prioriterer i sit finanslovsforslag penge til udspil, som regeringen tidligere har præsenteret. Det gælder regeringens ambitioner om at skabe mere sammenhæng mellem land og by. Til det formål er der sat 430 millioner kroner af i 2022. Derudover har regeringen lagt op til, at der de næste fire år skal bruges to milliarder kroner til blandt andet at finansiere regeringen udspil omkring at flytte studiepladser fra store byer ud i landet og udviklingen af hovedstaden med blandt andet 23 millioner kroner i 2022 til flere idrætsfaciliteter i København og på Frederiksberg.

– En af regeringens centrale prioriteter er at skabe et Danmark, der hænger bedre sammen. Vi er allerede nået langt med nye uddannelser i hele landet, nærpolitistationer og nye skattecentre, men vi skal gøre endnu mere. Derfor vil regeringen også prioritere nye midler til at sikre sammenhængen mellem land og by og et sundhedsvæsen tættere på danskerne, siger Nicolai Wammen i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

Ikke nok hænder

Regeringens finanslovsforslag var knapt nok blevet præsenteret for offentligheden, før det blandt andet fik kritik for ikke at have nok fokus på behovet for flere hænder på arbejdsmarkedet. For med en rekordhøj beskæftigelse har virksomhederne svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Nicolai Wammen gjorde dog klart, at regeringen har tænkt sig at gøre noget ved manglen på arbejdskraft. Reformer og finansloven skal dog holdes adskilt, lød det fra finansministeren under mandagens præsentation.

– Regeringen vil i den kommende tid præsentere en række tiltag for at få flere mennesker i arbejdet, lød det blandt andet fra Nicolai Wammen, som også påpegede, at der er en stor gruppe af ikke-vestlige borgere, som ikke er på arbejdsmarkedet, og at det har været et problem gennem flere år.

– Men nu er der mulighed for at få dem i sving, sagde finansministeren. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen præsenterer stramt finanslovsforslag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger