Foto: Københavns Kommune
Foto: Københavns Kommune
27.08.2021 kl. 10.33

Alarmklokkerne ringer i København efter henvendelser om social kontrol

I løbet af det første halve år har København Kommunes nye socialkontrol vejledere fået 120 henvendelser. Det er alarmerende, mener beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der efterlyser handling fra regeringen.

En gruppe særlige social kontrol vejledere på jobcenteret i København har det første halve år af deres ansættelse modtaget 120 henvendelser fra jobcentermedarbejdere.

Henvendelserne vedrører 81 kvinder, hvor der er mistanke om social kontrol. Det vil sige, at man frygter, at borgerens familie eller partner kontrollerer og begrænser vedkommende.

Det er dybt alarmerende, mener beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

– Det er en krænkelse af den personlige frihed og et stort problem for samfundet, når mørkemænd og familien forhindrer kvinder i at tage et arbejde. Derfor bimler mine alarmklokker også højlydt, når jeg ser de her tal, som for mig er overraskende høje, siger Cecilia Lonning-Skovgaard i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Danmarks første ­internationale folkeskole trækker verdensborgere til
FOR ABONNENTER

De foreløbige tal viser ifølge Københavns Kommune, at der i 64 procent af sagerne er tydelige tegn på social kontrol, hvoraf en tredjedel er alvorlige i form af fysisk eller psykisk vold og overgreb.

– Jeg synes ærlig talt, det er rystende, at den sociale kontrol er så alvorlig blandt de mennesker, vi møder i jobcenteret. Derfor er jeg heller ikke et sekund i tvivl om, hvor altafgørende det er, at vi bliver ved med at få sagerne frem i lyset, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmesteren er der brug for, at regeringen justerer den såkaldte bisidderordning. Den betyder, at ægtemænd kan være bisiddere for kvindens forløb i jobcenteret og på den måde være med til samtaler og kontrollere kvinderne.

– Vi har brug for at kunne snakke med kvinderne alene. Og så længe mændene misbruger bisidderordningen og tvinger sig med ind til samtalerne for at udøve social kontrol, så har vi et kæmpe problem, og derfor har regeringen travlt med at få skabt mere klare rammer, siger hun.

LÆS OGSÅ KL vil supplere nyttejob med udvidelse af uddannelse

Hun har tidligere rettet henvendelse til regeringen, men det har endnu ikke udmøntet sig i konkrete initiativer. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Alarmklokkerne ringer i København efter henvendelser om social kontrol Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger