Tålmodigheden er ved at slippe op, siger Sisse Marie Welling (SF). Foto: Københavns Kommune
Tålmodigheden er ved at slippe op, siger Sisse Marie Welling (SF). Foto: Københavns Kommune
20.08.2021 kl. 12.07

Sidste chance for Intervare i København

Københavns Kommune kræver efterbetaling til chauffører af Intervare A/S, og nu har Intervare fået en sidste frist, før kommunen er parat til at annullere kontrakten med indkøbsselskabet.

Københavns Kommune mener fortsat, at der er problemer med løn- og arbejdsforhold for de chauffører hos Intervare A/S, der leverer dagligvarer til ældre, personer med handicap og andre borgere i København, som ikke selv kan klare de daglige indkøb.

Nu får Intervare A/S en frist til den 3. september til at sikre den efterbetaling af chauffører, som kommunen mener skal ske. Sker det ikke, vil det få konsekvenser i form af for eksempel bod, tilbageholdelse af vederlag eller i yderste konsekvens ophævelse af kontrakten, lyder det fra Københavns Kommune.

– Vi vil ikke acceptere, at mennesker, der løser opgaver for Københavns Kommune, bliver udnyttet til at arbejde under forhold, som er langt under standard på det danske arbejdsmarked og til en alt for lav løn. Det er sidste udkald for Intervare til at rette op på forholdene og give medarbejderne den løn, de har krav på, siger overborgmester Lars Weiss (S) i en pressemeddelelse.

Københavns Kommune har siden foråret løbende været i dialog med Intervare A/S, men uden det er mundet ud i forbedringer af chaufførernes forhold. På baggrund af en undersøgelse af deres løn- og arbejdsvilkår har kommunen konstateret, at chaufførerne i gennemsnit er blevet underbetalt med 11.000 kroner om måneden per person i den periode, kommunen har undersøgt. Samtidig har chaufførerne ifølge kommunen ikke haft mulighed for at afholde ferie eller melde sig syge, ligesom de risikerer sanktioner i form af eksempelvis bøder, hvis de har fravær fra arbejde eller er forsinkede.

LÆS OGSÅ København afslører lønsnyd hos Intervare

Ifølge Københavns Kommune hævder Intervare A/S, at chauffører er selvstændige erhvervsdrivende med eget CVR-nummer, og at de dermed ikke er omfattet af Københavns Kommunes arbejdsklausul. Kommunen lægger dog vægt på, at modellen i praksis fungerer som om, at chaufførerne var ansat hos Intervare A/S, og at arbejdsklausulen derfor gælder.

Intervare A/S har kontrakt med Københavns Kommunes Socialforvaltning og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der hjælper ældre borgere og andre borgere, som ikke selv kan købe ind. Sundheds- og omsorgsborgmesteren forlanger handling hurtigt.

– Nu må Intervare tage sig sammen og betale de penge, de skylder chaufførerne. Min tålmodighed er ved at slippe op. De lever åbenlyst ikke op til den kontrakt, de har med Københavns Kommune, og det skal de få bragt i orden nu. De medarbejdere, som vi samarbejde med, skal have en ordentlig behandling og en ordentlig løn. Og ellers må vi annullere kontrakten, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Københavns Kommune kræver, at Intervare A/S efterbetaler løn til de pågældende chauffører for den undersøgte periode og dokumenterer dette over for kommunen. Virksomheden skal også redegøre for, hvordan de fremadrettet vil sikre chaufførerne ordentlig løn, der matcher den mest almindelige overenskomst på området, lyder det fra Københavns Kommune.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Hvis virksomheden ikke imødekommer kravene inden fristen, skal sundheds- og omsorgsudvalget og socialudvalget beslutte, hvilke sanktioner Københavns Kommune vil møde Intervare A/S med.

En række af landets kommuner har allerede afbrudt samarbejdet med Nemlig.com, som er ejet af Intervare A/S. Det skyldes ligeledes historier om dårlige arbejdsforhold. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sidste chance for Intervare i København Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger