Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.08.2021 kl. 08.57

Fire kommuners planer for renseanlæg møder stor modstand

Hørsholm, Allerød, Rudersdal og en del af Furesø kommuner overvejer at få bygget et nyt fælles renseanlæg. Men planerne møder modstand hos borgere, som både frygter for naturen og økonomien i projektet.

Et otte hektar stort område vest for Helsingørmotorvejen er udpeget, og planerne om et nyt fælles renseanlæg tager mere og mere form, mens modstanden blandt borgerne vokser. For fire kommuners ønske om at lave et fælles renseanlæg, der skal ligge i Hørsholm Kommune, har langt fra mødt begejstring fra borgerne i området.

Det er Hørsholm, Allerød, Rudersdal kommuner samt en del af Furesø Kommune, som lige nu er ved at undersøge og planlægge et nys fælles renseanlæg, som skal have navnet Fælles Renseanlæg Øresund. De otte eksisterende renseanlæg i de fire kommuner skal omdannes til pumpestationer og bassiner, som skal pumpe spildevandet ind til det nye store fællesanlæg.

Det fælleskommunale spildevandsselskab Novafos skriver på selskabets hjemmeside, at det nye renseanlæg skal rense spildevand fra, hvad der svarer til cirka 126.000 mennesker, og at en sammenlægning vil være en fordel både økonomisk og miljømæssigt.

– Vi vil være mere robuste over for eventuelle fremtidige og skrappere krav til rensning af spildevand, fordi det er lettere og billigere at ombygge ét anlæg fremfor mange. Endelig er en sammenlægning af renseanlæggene en del af den grønne omstilling i samfundet, fordi vi kan gå fra at bruge energi på renseanlægget til at producere energi, lyder det på Novafos’ hjemmeside.

LÆS OGSÅ Borgmestre jubler over nye motorveje

Men den køber en række borgere ikke. Dorte Holst, der er talsperson for en borgergruppe med navnet ”Borgergruppen mod det nye rensningsanlæg”, siger, det er en ommer.

– Det, der bekymrer mig allermest, er, at vi skal kaste en milliard skattekroner efter et anlægsprojekt, som der ikke er behov for, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

– Selvom vi har dissekeret alle Novafos’ rapporter, kan vi ikke se logikken i et nyt renseanlæg. Tværtimod. Det er billigere at beholde og videreudvikle de eksisterende anlæg. Det er også grønnere. Så jeg synes på alle måder, at det her er en ommer.

Borgergruppen frygter også, at det nye renseanlæg vil medføre larm og lugt i deres nabolag og ødelægge naturen. Først i 2023 skal den endelige beslutning om et nyt fælles renseanlæg træffes. antj@kl.dk

LÆS OGSÅ Evaluering: Kommunerne er blevet bedre til at tænke strategisk om idræt

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fire kommuners planer for renseanlæg møder stor modstand Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger