Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.08.2021 kl. 11.56

Grønne organisationer efterlyser plan: Drikkevandet er truet

Der findes rester af pesticider i mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark. Tre organisationer kræver nu handling fra regering og folketing.

Det har gennem generationer været en selvfølge, at vi i Danmark har rent drikkevand – men en ny opgørelse peger på, at det ikke er så selvfølgeligt endda. I omkring 58 procent af de danske drikkevandsboringer findes der nemlig rester af pesticider. 

Det får nu vandbranchens to organisationer Danva og Danske Vandværker til sammen med Danmarks Naturfredning at kræve en plan, som skal føre til, at der etableres en række såkaldte grundvandsparker i sårbare indvindingsområder, så forsyningen af rent drikkevand også sikres til de kommende generationer. 

– Skal udviklingen vendes, er vi nødt til at handle nu. Det er helt oplagt at forbyde brug af giftstoffer oven på de jorde, hvor vores grundvand dannes. Her kan vi så skabe mere vild natur eller lade dyrkning af jorden overgå til økologi. Det burde være helt indlysende, at man selvfølgelig ikke anvender gift lige oven på en unik ressource som vores grundvand, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

I en grundvandspark ”dyrkes” rent grundvand, og der må ikke anvendes pesticider eller andre stoffer, der kan sive ned i grundvandet. Samtidig prioriteres genopretning af natur, etablering af økologisk jordbrug, skovrejsning og klimatilpasning. 

LÆS OGSÅ Nyt kemikalie opdaget i grundvandet: Sundhedsrisikoen skal undersøges

Organisationerne anslår, at ordningen kræver en statslig grundvandsfond på 7-10 milliarder kroner over en tiårig periode. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Grønne organisationer efterlyser plan: Drikkevandet er truet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger