Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.08.2021 kl. 13.22

Plejehjem må ikke tjene penge på at leje værelser ud til gæster

Socialministeren slår fast, at pårørende gerne må overnatte på plejehjem, men at plejehjem ikke må tjene penge på at leje gæsteværelser ud, efter to plejecentre i Aabenraa havde indtægter fra værelsesudlejning.

Det var Aabenraa Kommune selv, der ved en intern revision spærrede øjnene op og stoppede to af kommunens plejehjem, Grønnegården og Lergården, i at leje værelser ud til deres beboeres pårørende. Den interne revision opdagede nemlig, at plejecentrene havde indtægter fra udlejningen af gæsteværelser, og det er i strid med kommunalfuldmagten.

Ifølge JydskeVestkysten skabte det utilfredshed blandt nogle beboere på det ene plejehjem, fordi de har brugt værelset til deres gæster, og sagen fik Mette Thiesen (NB), der er medlem af Folketinget, til at inddrage social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Mette Thiesen har således spurgt ministeren om hendes generelle holdning til, at nogle plejehjem lejer værelser ud, og om ministeren mener, at ”de spartanske gæsteværelser på plejehjem udgør et konkurrenceproblem og derfor bør nedlægges”.

Astrid Krag har nu slået fast, at kommunale plejehjem ikke må drive erhvervsvirksomhed ifølge kommunalfuldmagtsreglerne, og at de derfor heller ikke kan udleje gæsteværelser mod betaling.

LÆS OGSÅ Budget har buffer for retssag

– Jeg har dog forståelse for, at både beboere og deres pårørende er glade for, at de pårørende har mulighed for at være tæt på deres kære. Der er umiddelbart ikke noget til hinder for, at kommunale plejehjem stiller ledige rum gratis til rådighed for pårørende til svækkede ældre, som af forskellige årsager har behov for at være tæt på plejehjemsbeboeren, men det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at beslutte, skriver Astrid Krag i sit svar.

Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for socialudvalget i Aabenraa Kommune, siger til JydskeVestkysten, at han er på linje med ministeren.

– Plejehjemmene må gerne hjælpe de pårørende med en seng og et rum at stille sengen i, når det er nødvendigt. Praksis er jo allerede, at man har udvist fleksibilitet og hjulpet de pårørende, siger han til jv.dk. antj@kl.dk

Emneord
Ældre, Økonomi, Jura

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Plejehjem må ikke tjene penge på at leje værelser ud til gæster Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger