Foto: Greve Kommune
Foto: Greve Kommune
04.08.2021 kl. 13.13

Mange kommuner udskyder affaldssortering

Nye krav til affaldssortering, der pålægger kommunerne at skulle sortere affald i ti fraktioner, volder flere kommuner problemer, og derfor har mange kommuner udskudt affaldssorteringen.

Det har været svært for kommunerne at leve op til de nye krav til affaldssortering og antal fraktioner indenfor tidsfristen, og derfor har et stort flertal af landets kommuner søgt om dispensation til at få udsat fristen for de nye krav. Det viser en aktindsigt, som DR har fået fra Miljøstyrelsen.

I december sidste år vedtog Folketinget en ny lov, som pålagde kommunerne at skulle affaldssortere i ti fraktioner. Men flere kommuner påpegede fra start, at de ville få svært ved at leve op til den korte frist, som var den 1. juli. Nu viser DR’s aktindsigt, at otte ud af ti af landets kommuner har søgt om dispensation for fristen. Samtidig har mere end halvdelen af landets kommuner udskudt affaldssorteringen i halvandet år.

Ifølge DR er det mad- og drikkekartoner, som flest kommuner har søgt dispensation fra at sortere. Hernæst topper farligt affald, pap, madaffald og plast listen over de fraktioner, som flest kommuner har søgt dispensation fra.

DR fortæller, at flere af landets kommuner oplever lang ventetid på nye affaldsbeholdere og biler, fordi efterspørgslen er blevet så stor. At det særligt er mad- og drikkekartoner, som volder kommunerne problemer, skyldes ifølge DR, at kartonerne endnu ikke kan sorteres og genbruges herhjemme, og at det er helt nyt at sortere i denne kategori. Mens nogle kommuner får de frasorterede mad- og drikkekartoner transporteret til Tyskland, har nogle kommuner bevidst valgt den løsning fra.

LÆS OGSÅ ARC er tættere på 20 millioner euro til CO2-fangst

– Vi har taget det udgangspunkt, at vi ønsker at afsætte kartonerne indenfor Danmarks grænser, så vi ikke skal til at køre det udenlands, siger Torben Mølgaard, der er chef for natur og miljø i Holstebro Kommune, til DR.

Alle kommuner regner med at sortere affald i alle ti fraktioner ved udgangen af næste år. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mange kommuner udskyder affaldssortering Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger