Foto Søren Svendsen for Realdania
Foto Søren Svendsen for Realdania
03.08.2021 kl. 13.15

Masseeksperiment med skoleelever

Op til 60.000 skoleelever skal måle CO2 og trivsel i skolernes undervisningsmiljø. Det er den hidtil største interventionsundersøgelse af skolernes indeklima. Tidligere målinger viste, at det stod skidt til.

I 2009 var det skidt. I 2014 var det blevet værre. Men hvordan ser skolernes indeklima ud anno 2021?

Det skal op mod 60.000 skoleelever nu undersøge i Masseeksperimentet, som med støtte fra Realdania sætter fokus på indeklima, trivsel og koncentration.

Masseeksperimentet er på en og samme gang et undervisningsforløb og verdens største i verdens største interventionsundersøgelse om indeklima.

Danske skolelever går hvert år glip af næsten 30.000 skoledage på grund af dårligt indeklima, og over halvdelen af danske klasselokaler har en CO2-koncentration, der ligger over det acceptable niveau. Sådan lød konklusionen i 2009, da 25.000 elever målte indholdet af CO2 og mængden af skimmelsvampe i luften på deres skole.

LÆS OGSÅ Lærere og pædagoger er i stigende grad udsat for vold og trusler

Virkelig forskning

Målingen var en del af Masseeksperimentet – et årligt undervisningstilbud, som giver landets skoleelever mulighed for at arbejde med virkelig forskning og få mere viden om naturfaglige emner.

I 2014 blev målingerne gentaget. Denne gang var det hele 60 procent af klasselokalerne, der havde et alt for højt CO2-niveau.

Til efteråret er det altså tredje gang, at indeklima i klasselokaler bliver omdrejningspunktet for Masseeksperimentet, der udvikles af det nationale naturfagscenter Astra i samarbejde med relevante eksterne forskere, herunder forskere fra Danmarks Tekniske Universitet.

Realdania støtter i år Masseeksperiment med over 4 millioner kroner som en del af den løbende indsats for at forbedre indeklimaet i landets skoler. Alt for mange elever modtager i dag undervisning i lokaler, hvor luften er for tung, og hvor resultatet er koncentrationsbesvær og dårlig trivsel.

LÆS OGSÅ Københavnske lærere og pædagoger udsættes for mere vold

– Det er vi nødt til både sætte fokus på og lave om på. Med Masseeksperimentet giver vi eleverne en unik mulighed for selv at dokumentere indeklimaet på deres egen skole – og hvordan det påvirker deres adfærd og koncentration i løbet af skoledagen. Jeg håber, at resultaterne kan være med til at sætte emnet på dagsordenen både på den enkelte skole, politisk og i den brede danske befolkning. Vi glæder os rigtig meget til at følge eksperimentet, siger Anne Gade Iversen, projektleder i Realdania. 

Værdifuld viden

Elever, der deltager i Masseeksperimentet, er med til at skabe ny viden og vigtige forsøgsresultater for de forskere, der har formet årets eksperimentet.

Tidligere har Masseeksperimentet for eksempel vist, at børn, der cykler eller går til skole, koncentrerer sig bedre, at der er en sammenhæng mellem børns inkontinens og dårlige skoletoiletforhold, mens elever i 2019 kortlagde udbredelsen af plastforurening i hele landet. Resultater, der gav omtale i mange lande, og som senest er blevet optaget i tidsskriftet ’Nature Scientific Reports’.

– Masseeksperiment er et rigtig godt eksempel på kompetenceorienteret naturvidenskabelig undervisning. Eleverne arbejder med autentiske problemstillinger, der har relevans for dem selv, og de benytter undersøgelsesmetoder, som er lig dem forskerne benytter i virkeligheden. Alt sammen noget som er med til at motivere eleverne i undervisningen, siger Lene Christensen, programleder for Masseeksperimentet.

LÆS OGSÅ Rejsehold skal forbedre indeklimaet i skolerne

Adfærd og trivsel

I år er eksperimentet bygget op som en såkaldt interventionsundersøgelse, med to CO2-målinger. Den første måling foretages på en dag, hvor eleverne har brugt deres klasselokale som vanlig. Det er den, der skal holdes op mod målingerne fra 2009 og 2014. Den anden måling foretages en uge efter, hvor eleverne har været ude i frikvarteret og luftet ud i mellemtiden. Begge dage undersøger eleverne, hvordan det påvirker mængden af CO2 i lokalet, deres koncentrationsevne og fysiske trivsel. Derudover måler eleverne belysning, lyd, efterklang og temperatur i deres eget undervisningsmiljø.

– Der ligger et stort potentiale i en tredje måling af CO2-indholdet i landets klasselokaler, så vi får dokumenteret, om det har rykket sig i en bedre retning. Derudover udvides eksperimentet i år med målinger af alle indeklimaparametre sat i relation til elevernes adfærd, koncentration og trivsel. Dermed får vi en meget bredere registrering af indeklimaproblematikken, som jeg håber kan give de enkelte skoler og kommuner et godt grundlag at handle ud fra i arbejdet med at bedre indeklimaet, siger Anne Gade Iversen.

Skoler kan melde sig til Masseeksperimentet frem til 1. september. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Masseeksperiment med skoleelever Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger