Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
29.04.2021 kl. 10.47

Udskældte nedlukningsregler lempes: Få overblikket her

Et flertal i Epidemiudvalget har besluttet at lempe på reglerne om automatisk nedlukning af kommuner og sogne. Det skal give kommunerne større mulighed for at gribe ind før en lokal nedlukning af et sogn finder sted.

Flere må nu være smittet, før et sogn eller en kommune skal lukkes ned. Fredag træder de nye regler for automatisk nedlukning nemlig i kraft, og der er højere til smitteloftet og dermed lidt længere til nedlukning, end der hidtil har været.

Det er et flertal i Folketingets Epidemiudvalg, der har besluttet at lempe på reglerne, efter reglerne for automatisk nedlukning har fået massiv kritik de seneste uger. Kritikken gik særligt på, at skoler i flere tilfælde blev lukket, selvom der ikke var nogen smittede på skolerne. Fra på fredag 30. april gælder det, at skoler og institutioner må genåbne, hvis et af de tre nøgletal, som er udtryk for smittetrykket, og som den automatisk nedlukning er baseret på, falder under grænseværdierne.

Ifølge en pressemeddelelse fra regeringen justeres reglerne også sådan, at Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med de enkelte kommuner kan vurdere, om nogle institutioner kan genåbne hurtigere i tilfælde af en nedlukning. Det kan ifølge pressemeddelelse for eksempel ske, hvis institutioner omfattet af nedlukningen er beliggende i andre bysamfund uden særlig interaktion med det smitteramte område, og der har været iværksat en skærpet testindsats. Eller hvis smitten på anden måde vurderes at være afgrænset i sognet eller kommunen. antj@kl.dk

Grænserne er justeret

En kommunalbestyrelse er forpligtet til at lukke et sogn – herunder alle skoler, SFO’er, ungdoms- og voksenuddannelser og kultur- og idrætsaktiviteter -, når både incidens, antallet af smittetilfælde de sidste syv dage, og positivprocenten overstiger et fastsat niveau.

Grænserne er blevet justeret, så følgende gælder fra fredag:

  • Incidensgrænsen hæves fra 400 til 500 smittede med COVID-19 pr. 100.000 borgere pr. uge
  • Positivprocenten hæves fra 2 til 2,5 procent eller mere
  • Antallet af smittetilfælde fastholdes på 20 registrerede smittetilfælde i alt de sidste syv dage

Grænsen for, hvornår en kommune skal lukke ned hæves ligeledes:

  • Incidensgrænsen hæves fra 200 til 250 smittede med COVID-19 pr. 100.000 borgere

Det gælder fortsat, at videregående uddannelser, liberale serviceerhverv, serveringssteder, storcentre og indkøbscentre, udvalgsvarebutikker, forlystelsesparker samt stormagasiner, arkader og basarer, også skal lukkes, når incidensgrænsen for en kommune overskrides.

Undervisning ved nedlukning

Der indføres nye tiltag for, at skoler, uddannelsesinstitutioner og klubtilbud kan gennemføre undervisning, hvis en institution har været lukket i mere end to uger inden for den seneste måned.

Undervisning til i disse tilfælde indebære:

  • Begrænset fremmøde – maksimalt 50 procent fremmøde (omfatter ikke sårbare elever og elever i nødpasning)
  • Daglige test
  • Undervisning i mindre grupper (max 15 elever)
  • Anbefaling om 1-2 meters afstand

 

Emneord
COVID19

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Udskældte nedlukningsregler lempes: Få overblikket her Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger