KL beder ministeren genoverveje sin beslutning. Pressefoto
KL beder ministeren genoverveje sin beslutning. Pressefoto
28.04.2021 kl. 09.34

KL protesterer mod forbud for byrådsmedlemmer

Må byrådsmedlemmer bruge kommunalt it-udstyr til at føre valgkamp? Nej, siger Indenrigs- og Boligministeriet. Men den udmelding beder KL nu ministeren genoverveje.

Det står klart, at en kommune ikke må hjælpe politikere med at føre valgkamp eller betale for noget, der tilhører politikernes privatliv. Kommunen må dog gerne hjælpe byrådsmedlemmerne med at varetage deres hverv og for eksempel stille it-udstyr til rådighed. Det har affødt et spørgsmål fra en kommune til Indenrigs- og Boligministeriet, som er blevet bedt om at forholde sig til, om et byrådsmedlem må bruge det it-udstyr, der er blevet stillet til rådighed af kommunen, til at føre valgkamp. Nu har Indenrigs- og Boligministeriet afgjort, at det må et byrådsmedlem altså ikke.

I et notat opremser ministeriet argumenter både for og imod, såsom at det ikke vil koste kommunen noget, hvis udstyret bruges til valgkamp, og at det kan være svært at skelne i mellem, hvornår udstyret bruges til hvad, og at embedsværket omvendt skal være neutralt og ikke må medvirke ved valgkamp. Og konklusionen fra ministeriet lyder, at risikoen for forskelsbehandling vejer tungest, og at byrådsmedlemmer derfor ikke må bruge it-udstyr i en valgkamp.

KL: Genovervej beslutning

Det har dog fået KL til at protestere, og i et brev til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) opfordrer KL til, at ministeren genovervejer sagen.

 – KL er fuldstændig enig i, at det er helt fundamentalt, at embedsværket skal være partipolitisk neutralt, men vi har svært ved at se, at det princip kan føre til, at it-udstyr udleveret til brug for det kommunale hverv ikke kan anvendes til for eksempel et møde eller et telefonopkald, der har relation til det forestående kommunalvalg. Det indebærer vel i givet fald, at det tilsvarende er gældende for ministres brug af it-udstyr udleveret som led i arbejdet som minister, henset til at der er tale om et generelt princip?, skriver KL og pointerer, at landets kommunalpolitikere i dag i høj grad arbejder digitalt, og at det derfor er en svær regel at håndhæve i praksis.

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

– Udtalelsen er således meget vanskelig at forvalte, håndhæve og ikke mindst at forklare medlemmer af landets kommunalbestyrelser, da ministeriets konklusion ikke er i trit med den digitale virkelighed, slutter KL brevet, der er underskrevet af formand Jacob Bundsgaard (S) og administrerende direktør Kristian Wendelboe. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL protesterer mod forbud for byrådsmedlemmer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger