Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.04.2021 kl. 11.52

Rekordstort omfang: København opdager lønsnyd hos rengøringsleverandører

Københavns Kommune fandt sidste år snyd med løn og arbejdstid i mere end ni ud af 10 sager, hvor der var mistanke mod en leverandør af rengøring. Det har medført krav om efterbetaling af 370.637 kroner, viser kommunens årsrapport om social dumping i 2020.

Med coronaudbruddets komme sidste forår blev der stillet skrappere krav til kommunernes rengøring på skoler, plejehjem og andre institutioner.

For at løse den opgave indgik Københavns Kommune kontrakt med en række private rengøringsvirksomheder. Kommunens indsatsteam mod social dumping valgte derfor at skrue op for kontrollerne på området, da erfaringer ifølge kommunen viser, at ansatte i rengøringsbranchen er blandt dem, der ofte udsættes for snyd af deres arbejdsgivere.

Indsatsteam

I 2020 gennemførte Københavns Kommunes indsatsteam i alt 664 kontroller – både screeningsbesøg og dokumentkontroller – på tværs af brancher, herunder rengøring, bygge og anlæg samt transport.

– Det er kynisk og uacceptabelt, når virksomheder spekulerer i at underbetale deres medarbejdere. Jeg er derfor glad for, at vi med en målrettet og hurtig indsats fik sikret de ansatte den løn, som de har ret til. De fleste virksomheder spiller efter reglerne, men tallene sætter samtidig en tyk streg under, at vores indsats imod lønsnyd fortsat er nødvendig, siger overborgmester Lars Weiss (S) i en pressemeddelelse.

Den styrkede indsats mod lønsnyd på rengøringsområdet har ført til afsløringer af snyd med løn eller arbejdstid i 232 ud af 240 såkaldte dokumentkontroller, hvor indsatsteamet på baggrund af en konkret mistanke kræver, at leverandøren dokumenterer medarbejdernes lønudbetalinger og arbejdstider.

LÆS OGSÅ Kommune tilkaldte politiet: Smitteopsporing chikaneret

80 procent

Ud af de 664 kontroller i 2020 var de 435 dokumentkontroller, som foretages på baggrund af en konkret mistanke, hvor der blev fundet overtrædelser i 84 procent af sagerne. Til sammenligning var der overtrædelser i 70 procent af sagerne i 2019.

Der er i de fleste af sagerne på rengøringsområdet tale om efterbetaling af mindre beløb til de berørte medarbejdere, da kommunen hurtigt satte ind med kontroller, og sagerne dermed blev taget i opløbet.

Mens nogle rengøringsvirksomheder har været meget opsatte på straks at få bragt orden i sagerne, gør særligt en sag sig negativt bemærket i statistikken. Her lykkedes det indsatsteamet at sikre efterbetaling af 74.041 kr. fordelt på 20 ansatte. Samtidig blev leverandøren tildelt en historisk stor bod på 325.000 kr., da virksomheden ikke kunne fremvise timesedler og anden løndokumentation for de ansatte. Boden tilfalder Københavns Kommune i form af en reduktion af vederlaget på den pågældende kontrakt, mens efterbetaling af den manglende løn tilfalder hver enkelt af de berørte medarbejdere. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Rekordstort omfang: København opdager snyd hos rengøringsleverandører Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger