Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
15.04.2021 kl. 13.58

Stevns vil have mere vild natur og biodiversitet

Stevns vil omlægge 16 procent af kommunens grønne arealer til vild natur inden for et år. Det skal sikre biodiversiteten i kommunen.

Diversiteten i dyre- og plantelivet i Stevns Kommune er under pres. Derfor vil kommunen nu med projektet 'Stevns skaber liv' give naturen en hjælpende hånd.

Borgmester Anette Mortensen (V) forklarer, at biodiversitetens udfordringer i disse år er at sammenligne med en massedød.

– I Fiskeleret i Stevns Klint ser vi, som det bedste sted i verden, resultatet af den sidste store massedød for 66 mio. år siden. Og selvom det måske lyder lidt melodramatisk, at kalde de problemer med biodiversitet, vi oplever i verden i disse år for 'massedød', så er sammenligningen ikke helt skudt ved siden af, for mange arter af både dyr og planter er i kraftig tilbagegang med risiko for helt at uddø. Derfor skal vi gøre noget nu, og derfor giver vi i Stevns Kommune vores bidrag med projektet 'Stevns skaber liv', som skal skabe flere vilde levesteder og større artsrigdom, siger Anette Mortensen.

Fiskeleret i Stevns Klint, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, er et kridtlag, der indkapsler naturens udvikling for millioner af år siden, hvor vulkanisk aktivitet og en asteroide udryddede dyrearter på stribe.

LÆS OGSÅ Udvalgsflertal stemmer for klart ulovlig grødeskæring

Den dramatiske sammenligning til trods, så er projektet i Stevns mindre voldsomt. Det handler i første omgang om at omlægge 16 procent af kommunens grønne områder til vild natur og med tiden få private lodsejere med på vognen.

Flemming Petersen (V), formand for plan-, miljø- og teknikudvalget i Stevns, siger, at det også handler om, hvordan man opfatter "god" natur.

– Jeg hører nogle gange, at mere vild natur ikke er pænt at se på, men det er jo som øjnene ser. Og måske skal vi alle sammen også arbejde lidt med vores forestillinger om, hvordan naturen skal se ud? Vi har vænnet os til en 'tæmmet og kontrolleret' natur gennem mange år, men vores måde at forvalte naturen på, både i den private have og på offentlige arealer, har fået store konsekvenser for planter og dyr, som lige så stille forsvinder. Hvis vi skal redde de truede arter fra at uddø, skal vi gøre noget nu, og så må vi justere vores syn på, hvordan naturen skal se ud. Det glæder jeg mig rigtig meget til at se blive foldet ud i Stevns, siger han.

Stevns vil nu invitere til inspirationsmøder, hvor private jordejere kan få hjælp til at gøre deres egen natur mere vild. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Limfjordskommuner på pengejagt hos staten: Skal finde finansiering til gigantisk klimaprojekt
Emneord
Natur, Miljø, Klima

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Stevns vil have mere vild natur og biodiversitet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger