Foto: Greve Kommune
Foto: Greve Kommune
14.04.2021 kl. 15.06

Aftale i Greve: Byrådsmedlemmer og kandidater må ikke debattere på kommunens Facebookside

Greves politikere og kandidater til KV21 skal holde sig fra kommunens facebookside. Nordkoreanske tilstande siger konservativt byrådsmedlem. Blot et spørgsmål om at sikre god tone og tydelig information til borgerne, siger Venstre-medlem af økonomiudvalget.

Tonen er hård på de sociale medier, og for at sikre en god dialog på Greve Kommunes Facebookside har byrådspolitikerne tidligere mundtligt indvilget i ikke at kommentere på kommunens opslag. Nu har et flertal i økonomiudvalget besluttet at gøre aftalen skriftlig og desuden inkludere kandidater til KV21, der således også bliver bedt om at holde partipolitisk debat væk fra kommunens Facebookside.

Det har fået det konservative byrådsmedlem Brigitte Klintskov Jerkel til at sammenligne beslutningen med Nordkorea.

– På vej mod nordkoreanske tilstande i Greve? Flertallet i Greve Byråd bestående af Venstre, DF og et medlem udenfor partierne har med et snævert flertal vedtaget kodeks om, at byrådsmedlemmer og kandidater til byrådet fra partierne ikke må ytre sig i kommentarfeltet på Greve kommunes Facebook-side. Ovenikøbet har kommunens kommunikationsteam fået mandat til at censurere partipolitiske kommentarer. Velkommen til Nordkorea, siger jeg bare, skriver hun på sin facebookside.

Beslutningen kommer i forlængelse af en tidligere aftale om at byrådsmedlemmer ikke laver politiske kommentarer på kommunens facebookside for at undgå, at samtalen drukner i politiske skænderier. Men flertallet i økonomiudvalget ville udvide kodekset til at også at gælde kommunalvalgskandidater. Og det er den del, som mindretallet bestående af Konservative, Socialdemokratiet og Enhedslisten har et problem med.

LÆS OGSÅ Kommunebranding må ikke (blot) være markedsføring?

I beslutningen fra økonomiudvalget har Jerkel fået tilføjet Konservatives forbehold.

– Vi vil gerne lave en gentleman-agrement om, at byrådsmedlemmer ikke skriver i kommentarfeltet, men at administrationen og flertallet ønsker, at politikere og partikandidater uden for byrådet også skal have et skriftligt kodeks med retningslinjer, der begrænser ytringsfrihed, det vil vi fra konservative side ikke være med til.

Hun mener, at det er blevet til et spørgsmål om ytringsfrihed.

– Ytringsfriheden indebærer, at staten IKKE på forhånd kan blande sig og forbyde borgerne at komme til orde. Men det gælder åbenbart ikke i Greve Kommune. Det er fuldstændig absurd og meget bekymrende! Netop derfor bad jeg om at få undersøgt, om det overhovedet er lovligt at indskrænke ytringsfriheden på sådan en voldsom måde, som vi nu skal udsættes for her i Greve under ledelse af Venstres borgmester, skriver hun.

LÆS OGSÅ Hovedstaden skal have et fælles brand

Venstres ene af to medlemmer i økonomiudvalget Marc Genning forklarer, at der blot er tale om at sikre, at en for kommunen vigtig kommunikationskanal ikke drukner i politiske debat og skænderi.

– Spørgsmålet er, om kommunens Facebook-side skal være en kanal til vigtig information til borgerne, eller om det skal være et debatforum. Der har flertallet i Greve i syv år haft en aftale om, at vi gerne vil have, at det er en informationskanal om alt fra oversvømmelser, kommunale tilbud og lignende, og at vi derfor som byrådsmedlemmer holder os fra at kommentere. Og i et valgår har vi så besluttet, at det også bør gælde kandidater, siger Marc Genning og fortsætter:

– Nu bliver der så råbt op om nordkoreanske tilstande og ytringsfrihed, men det er altså ikke det, det handler om. Vi siger ikke, at de ikke må give deres mening til kende. Vi siger bare, at Greve Kommunes Facebookside er til information til borgerne og ikke til politisk debat.

Han understreger, at der med aftalen ikke er nedlagt forbud mod at kommentere, men at det alene handler om, at kommunens kommunikationsteam nu får mandat til at modere samtalen og fjerne indlæg, så debatten ikke bliver politisk eller i en grov tone. Også selvom indlæggene kommer fra en kandidat.

– Det her er ikke et forbud rettet mod bestemte personer, der står på en kandidatliste. Det er et signal om, at de politiske debatter ikke skal foregå lige på vores Facebookside. Det er der rig lejlighed til alle mulige andre steder, siger Marc Genning.

Han sammenligner det med byrådets spørgetid, hvor borgere kan møde op og stille spørgsmål til byrådet. For at undgå at det bliver brugt til politiske indlæg, så har byrådet besluttet, at kandidater i et valgår ikke møder op og bruger det til politiske markeringer. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aftale i Greve: Byrådsmedlemmer og kandidater må ikke debattere på kommunens facebookside Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger