Hærvejen skal løftes op i international særklasse. Foto: Aabenraa Kommune
Hærvejen skal løftes op i international særklasse. Foto: Aabenraa Kommune
14.04.2021 kl. 12.23

15 kommuner og fondsmillioner skal løfte Hærvejen til international særklasse

15 kommuner langs Hærvejen op gennem Jylland vil samarbejde om at løfte vandre- og cykelruter til international særklasse. Samarbejdet åbner op for potentiel trecifret millioninvestering fra fond.

Hærvejen skal lappes, løftes og have nyt liv, så den bliver til en vandre- og cykeldestination i international særklasse. Det er i hvert fald ambitionen hos 15 kommuner, der alle ligger langs den historiske Hærvejen, der går hele vejen op gennem Jylland. De har nu stiftet en forening – Udvikling Hærvejen – hvor arbejdet skal forankres.

Fra Aabenraa i syd til Frederikshavn i nord har de 15 borgmestre nedsat en bestyrelse og et repræsentantskab bestående af dem selv.

Formand for bestyrelsen bliver Vesthimmerlands borgmester, Per Bach Laursen (V).

– Det er med stor glæde, at vi nu har styrket det tværfaglige samarbejde og at hele 15 kommuner ned gennem Jylland er med til at løfte indsatsen og udviklingen om Hærvejen. I dag har vi taget de første skridt til at give den gamle vej et helt nyt liv, som skal løfte den op på et internationalt niveau, siger han i en pressemeddelelse om det nye samarbejde.

LÆS OGSÅ Bornholm har Danmarks dyreste strand

De 15 borgmestre har desuden aftalt, at der skal etableres et sekretariat, som kommer til at koordinere arbejdet med at forbedre Hærvejen. Det skal ligge i Viborg hos bestyrelsens næstformand, borgmester Ulrik Wilbek (V).

– Viborg har, som den gamle konge- og hovedby på Hærvejen, altid spillet en vigtig rolle for den gamle vej. Viborg kommer nu til at huse endnu en central funktion på Hærvejen nemlig det nye sekretariat, der får plads på Viborg Rådhus. Vi glæder os over at deltage i det nye samarbejde mellem de femten kommuner. Samtidig ser vi frem til at begynde at arbejde på de mange potentialer for udvikling af hærvejsprojekter gennem Viborg Kommune, siger Ulrik Wilbek.

Etableringen af et sekretariat betyder desuden, at kommunerne og Hærvejen kommer tættere på en investering fra Nordea-Fonden, der har vist interesse for at investere op mod 260 millioner kroner i at løfte Hærvejens kvaliteter, hvis altså kommunerne kunne blive enige om at samarbejde og finansiere et sekretariat for arbejdet.

De femten kommuner i samarbejdet er Hjørring, Jammerbugt, Frederikshavn, Brønderslev, Aalborg, Mariagerfjord, Rebild, Vesthimmerland, Viborg, Silkeborg, Ikast-Brande, Vejle, Vejen, Haderslev og Aabenraa. jki@kl.dk

Emneord
Natur, Fritid, Turisme, Kultur

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 15 kommuner og fondsmillioner skal løfte Hærvejen til international særklasse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger