Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.04.2021 kl. 12.43

IA er den store vinder af det grønlandske kommunalvalg

Det venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit sidder nu med nøgen til magten i tre ud af fem grønlandske kommuner, mens socialdemokratiske Siumut fortsat er størst i to kommuner.

Fremover det ikke kun i kommunerne Sermersooq og Qeqartalik, at det venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit (IA) er det største parti. Ved onsdagens kommunalvalg i blev partiet også størst i Grønlands sydligste kommune, Kujalleq.

Med sine 36,9 procent af stemmerne på landsplan har IA, der er søsterparti til SF i Danmark, cementeret sin position i grønlandsk kommunalpolitik. IA er nu lige akkurat større end Siumut. IA blev samtidig det største ved valget til Landstinget, der fandt sted samtidig.

I hovedstadskommunen Sermersooq kan borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) fortsætte på posten med et flot personligt stemmetal på 1.512.

Stine Egede (IA) kan med et absolut flertal i kommunalbestyrelsen på 50,9 procent af stemmerne sætte sig i borgmesterstolen i sydkommunen, Kujalleq, hvor Siumut ellers har siddet på magten siden 2013. Her er det formentlig debatten om uranudvinding ved Kvanefjeld, der er skyld i vælgerlussingen til Siumut, der gik 15,7 procent tilbage.

LÆS OGSÅ Aftale i Greve: Byrådsmedlemmer og kandidater må ikke debattere på kommunens Facebookside

– Jeg ønsker bredt samarbejde i Kommune Kujalleq. Men ingen skal være i tvivl om, at vi ønsker markante ændringer i kommunen, og nu kan vi se, at vælgerne ønsker det samme, siger Stine Egede til den grønlandske avis Sermitsiaq.

I Qeqertalik, hvor Ane Hansen (IA) har været borgmester siden kommunens dannelse i 2018, har IA fået hele 53,2 procent af stemmerne. Der er således ingen tvivl om, at Ane Hansen fortsætter. Til gengæld gik Siumut 15 procent tilbage.  

Siumut beholder trods en lille tilbagegang borgmesterposten i nordkommunen, Avannaata, hvor Palle Jerimiassen siden 2017 har været borgmester. Også i Qeqqata beholder Siumut magten. Her kan borgmester Malik Bertelsen (S) tilmed glæde sig over et næsten fordoblet personligt stemmetal.

Valgdeltagelsen endte på 63,8 procent, hvilket er en stigning på knap tre procent sammenlignet med valget i 2017. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: IA er den store vinder af det grønlandske kommunalvalg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger