Baggrunden for tilskudsordningen er ifølge Astrid Krag, at Danmark er for lille til store forskelle.
Baggrunden for tilskudsordningen er ifølge Astrid Krag, at Danmark er for lille til store forskelle.
25.09.2020 kl. 12.30

21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

12 kommuner med landets højeste kommuneskat får lov til at sætte skatten ned til 26,3 procent og permanent få dækket tabet på statens regning. Ni andre kommuner kan sætte skatten ned med midlertidigt tilskud.

Regeringen besluttede sammen med et bredt politisk flertal at gennemføre en udligningsreform. Den politiske udmelding er, at det sikrer et Danmark i balance, så der er råd til velfærd i hele landet.

I reformen indgår, at kommuner med en høj skat kan søge om tilskud til at sætte indkomstskatten ned. Det har 23 kommuner søgt om. Man kan sige, at der er tale om en slags harmonisering af kommuneskatten.

Social- og Indenrigsministeriet har nu behandlet ansøgningerne og fordelt den samlede ramme til tilskud til skattenedsættelser for 430 millioner kroner.

Resultatet er, at 21 kommuner, hvis skatteprocent er over landsgennemsnittet, får tilskud til at sætte skatten ned. Heraf får de 12 kommuner, der har de allerhøjeste skatteprocenter, imødekommet deres ansøgninger, hvor staten betaler for, at de sætter skatten ned til 26,3 pct. fra 2021. Resten af rammen til tilskud er fordelt på en måde, hvor kommuner får højere tilskud, jo højere skatteprocenten er.

LÆS OGSÅ Chefredaktør: Borgmestrene er nødt til at lave en ny udligningsmodel

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) siger om tilskudsordningerne, der nu bliver udmøntet:

– Danmark er for lille til store forskelle. Både når det gælder vores velfærd og den kommuneskat, danskerne skal betale. Med udligningsreformen giver vi nu kommuner med de højeste skatteprocenter mulighed for at sætte skatten ned, uden at det går ud over velfærden. Så vi mindsker forskellene i skatteprocenten på tværs af kommunerne og sikrer et Danmark i bedre balance.

De kommuner, der er omfattet af de to tilskudsordninger, er følgende: Langeland, Lolland, Vesthimmerland, Brønderslev, Svendborg, Ringsted, Norddjurs, Odsherred, Læsø, Kerteminde, Sorø, Nyborg, Guldborgsund, Mariagerfjord, Faxe, Samsø, Syddjurs, Viborg, Rebild, Ballerup, Slagelse. tkn@kl.dk 

Se hvordan tilskuddene udmøntes her.

LÆS OGSÅ Kommunerne får skattesmæk på 126 millioner

 

Om tilskudsordningerne

• Med udligningsreformen er der indført to tilskudsordninger, der skal understøtte nedsættelser af den kommunale indkomstskat.

• Med den ene ordning kan kommuner med en skatteprocent på over 26,3 procent permanent få dækket det fulde provenutab ved en skattenedsættelse ned til 26,3 procent.

• Med den anden ordning kan kommuner komme i betragtning til et midlertidigt tilskud, som i 2021 udgør 90 procent af provenutabet ved en skattenedsættelse og udfases over perioden 2021-2025.

• Tre af de 12 kommuner med skatteprocenter på over 26,3 procent har også søgt om tilskud til yderligere nedsættelser fra ordningen med midlertidigt tilskud. Derudover har 11 andre kommuner ansøgt om det midlertidige tilskud til skattenedsættelser. 

•Rammen for skattenedsættelser med tilskud kan samlet set ikke overstige den efter ansøgning tildelte ramme til skatteforhøjelser på 430 millioner kroner for 2021.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger