Mælkebøtten er ifølge kommunen blevet valgt som symbol på det nye transportkort, fordi den med sit specielle udseende er let genkendelig, og fordi den er forbundet med håb. Foto Odense Kommune
Mælkebøtten er ifølge kommunen blevet valgt som symbol på det nye transportkort, fordi den med sit specielle udseende er let genkendelig, og fordi den er forbundet med håb. Foto Odense Kommune
23.09.2020 kl. 12.30

Demente får tryghedskort til busrejsen

Odense Kommune har i samarbejde med FynBus udviklet et særligt tryghedskort til mennesker med demens. Mælkebøttekortet, som det hedder, er endnu et led i at gøre kommunen demensvenlig.

Nu skulle det blive mere trygt for mennesker med demens at tage bussen på Fyn. Med inspiration fra den demensvenlige, engelske by Crawley, lancerer Odense Kommune nu et lille, diskret tryghedskort målrettet mennesker med demens i et tidligt stadie, som gerne stadig vil benytte busserne på egen hånd.

Kortet hedder Mælkebøttekortet og kan vises til chaufføren, når man påbegynder sin rejse. FynBus' chauffører er uddannede til at vide, hvad kortet betyder, og når man viser det, får chaufførerne et diskret hint om, at her er en passager med demens, som måske får brug for en hjælpende hånd under rejsen.

Odense skal være demensvenlig

Mælkebøttekortet er gratis og er endnu et tiltag i Odense Kommunes mange bestræbelser på at gøre Odense til en demensvenlig by. Søren Windell (K), der er rådmand på ældre- og handicapområdet, er begejstret.

– Mælkebøttekortet gør det muligt for mennesker med demens at bevare deres værdighed i busserne, fordi demenssygdommen forbliver en privatsag mellem passageren og chaufføren - man behøver ikke engang at sige noget, når man viser det. Samtidig gør kortet det muligt at bevare sin selvstændighed ved, at man som demensramt kan bruge sin by på egen hånd i længere tid, siger han.

LÆS OGSÅ Plejehjem i Aarhus skruer ned for lyden

Til en start er Mælkebøttekortet et samarbejde med FynBus, men ønsket er over tid at brede det endnu mere ud.

– Vi håber, at Mælkebøttekortet bliver et kort, man som demensramt kan bruge i mange forskellige sammenhænge i byen. Både i busserne, men også meget gerne i butikker, på biblioteket og i svømmehallerne, så det vil vi arbejde for, siger Søren Windell.

Uddannede chauffører

Hos FynBus ønske man, at alle skal have muligheden for at tage med bussen, og derfor hilser man det nye initiativ velkommen.

– Vi støtter op omkring en inkluderende by, og derfor har vi de seneste to år i samarbejde med Demensvenligt Odense og Alzheimerforeningen været i gang med at uddanne vores chauffører til at blive demensvenner. Mælkebøttekortet er et nyt og godt tiltag, der skal være med til at sikre, at også kunder med en demenssygdom får en god og tryg bustur. Vores chauffører er i hvert fald klar til opgaven, siger Jan Gudmann Hansen, der er produkt- og markedschef hos FynBus.

LÆS OGSÅ SF vil give varme hænder 1.000 kroner mere i løn om måneden

Mælkebøttekortet. Kortet er et supplement til rejsekortet eller en af de andre billetløsninger, som FynBus tilbyder, og har udelukkende til formål at skabe tryghed på rejsen. Det nye Mælkebøttekort er gratis. tkn@kl.dk 

 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Demente får tryghedskort til busrejsen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger