Stiller man sig op på et paddleboard, fordi det er sundt, eller fordi det er sjovt? Motivationen skal afdækkes i stor undersøgelse. Foto: Colourbox
Stiller man sig op på et paddleboard, fordi det er sundt, eller fordi det er sjovt? Motivationen skal afdækkes i stor undersøgelse. Foto: Colourbox
23.09.2020 kl. 14.00

Danskernes bevægelsesvaner kortlægges i stor undersøgelse

Nye sider af danskernes bevægelsesvaner skal afdækkes i den hidtil største undersøgelse af sin art. Cirka 400.000 danskere får invitationen til at deltage. Undersøgelsen munder ud i, at alle kommuner får egne rapporter med anbefalinger.

Hvor mange timer bruger du på havearbejde? Hvor ofte går du med hunden? Hvordan bevæger danskerne sig egentlig, og hvad motiverer dem til at gøre det? Det skal en omfattende undersøgelse i alle landets kommuner kortlægge. Det er Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, der står bag undersøgelsen.

Professor Bjarne Ibsen forklarer, hvordan undersøgelsen adskiller sig fra de store sundhedsundersøgelser, som Regionerne og Sundhedsstyrelsen står bag, og fra undersøgelserne om danskernes idrætsvaner, som Idrættens Analyseinstitut står bag.

– Vores fokus er et andet. Vi vil gerne afdække alle bevægelsesvaner. Hvor meget havearbejde laver man? Går du tur med hunden? Cykler man på arbejde? Bevæger man sig på arbejde og så videre?, forklarer Bjarne Ibsen.

Motivation for bevægelse

Undersøgelsen har blandt andet fokus på, hvad der motiverer danskerne til at bevæge sig.

LÆS OGSÅ Kommuner kommer nødlidende foreninger til hjælp

– Vi vil meget gerne have en mere præcis viden om, hvad der får folk til at bevæge sig. Er det sundhed, der motiverer, er det idrætspræstationen, er det naturoplevelsen? Folk kan jo godt gå til dans uden at tænke på sundhedsaspektet. Man kan cykle, fordi det er den mest praktiske transportform, siger Bjarne Ibsen.

Undersøgelsen skal også give svar på, hvilke muligheder der er for bevægelse, og hvordan det motiverer.

– Vi vil gerne vide, om der er en skov i nærheden, hvilke idrætsfaciliteter der er og så videre. Vi har på forhånd identificeret de tre vigtigste faktorer, der har størst betydning for bevægelsesvanerne. Det er motivation, det er mulighederne, og det er social baggrund, siger Bjarne Ibsen.

Undersøgelsen, der gennemføres i alle landets kommuner, påbegyndes den 19. oktober, hvor ca. 400.000 danskere modtager invitationen via e-boks.

LÆS OGSÅ Uddannelsesmesse giver sved på panden
FOR ABONNENTER

– Vi er i tæt dialog med alle landets kommuner, som har fået stillet i udsigt, at der til hver kommune udarbejdes en rapport med en analyse af, hvor stor en andel af kommunens voksne borgere, der er fysisk aktive i hjemmet, på arbejdet, under transport og i fritiden. Så det er i virkeligheden 98 kommune-undersøgelser, vi gennemfører, siger Bjarne Ibsen.

I hver kommune vil cirka 10 procent af borgerne blive spurgt om at besvare undersøgelsen.

– Vi er pt. i tæt dialog med kommunerne om at promovere undersøgelsen, så flest mulige af kommunens borgere har hørt om undersøgelsen, når de får en invitation til at besvare spørgeskemaet, siger Bjarne Ibsen.

Emneord
Motion, Idræt, Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danskernes bevægelsesvaner kortlægges i stor undersøgelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger