18.09.2020 kl. 12.30

Nyborg opgiver el-biler i hjemmeplejen

El-bilernes batterier kan ikke holde længe nok, og det tager for lang tid at lade bilerne op.

Trods ønsket om grøn omstilling har politikerne i Nyborg Kommune netop besluttet at droppe tanken om at købe 27 nye el-biler til hjemmeplejen. Batterierne er ikke gode nok, og bilerne kan ikke holde til at stå ude, lyder begrundelsen.

– Vi kan da godt ærgre os over, at infrastrukturen og teknologien ikke er klar endnu, så vi kan vælge den bedste løsning, sagde borgmester Kenneth Muhs (V), da beslutningen blev truffet i byrådssalen.

Hjemmeplejen i Nyborg kører dagligt over forholdsvis store afstande, og forvaltningen vurderer, at elbiler ikke er hensigtsmæssige i forhold til den daglige drift. Dels er batteriernes holdbarhed ikke forenelig med vagtrullet i hjemmeplejen (de vil ikke kunne vare tre vagter i streg) og dels vil batterierne ikke kunne holde til at stå udenfor hele året rundt.

Også formanden for Nyborg Kommunes særlige udvalg for Grøn Omstilling udtrykte i byrådssalen ærgrelse over, at det ikke lykkedes at finde elbiler, som kan løse opgaverne i hjemmeplejen.

LÆS OGSÅ Køge Bugt-borgmestre bekymrede over slam fra Lynetteholm

– Problemet er, at bilerne er mange timer om at opnå en fuld opladning, og i de timer står vi og mangler bilen. Jeg håber, at det kan blive ren el næste gang, vi skal købe nye biler. Til den tid har vi måske elbiler, som kan lynoplades på 20 minutter, siger Carsten Kudsk (DF).

I stedet for elbilerne besluttede politikkerne at indkøbe 27 nye hybridbiler. Ved at gå fra benzin- til hybridbiler, vurderer forvaltningen, at kommunen stadig får en mere bæredygtig bil, der kører længere på literen og udleder mindre Co2.

– Lige nu er det sådan, at hvis vi skal køre med rene elbiler, så skal vi have flere biler, så de kan stå og lade op, når de ikke bliver brugt. Det er ikke hensigtsmæssigt, og derfor er det en fornuftig løsning med hybridbiler. Så må vi se, om det bliver el, biogas eller brint næste gang, siger byrådsmedlem Martin Huus (V).

Hjemmeplejen har allerede i dag to hybridbiler, som de har gode erfaringer med. I alt har Sundheds- og Omsorgsafdelingen 58 biler, der anvendes til borgerrettede opgaver. gij@kl.dk 

LÆS OGSÅ Torsken er blevet tyndere
Emneord
Miljø

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyborg opgiver el-biler i hjemmeplejen Felter med * skal udfyldes
 
Af: Franz Krejbjerg
Den 21.09.2020 kl. 19:15

Gammel erfaringer spøger vist

svar på: Nyborg opgiver el-biler i hjemmeplejen

Beslutnings grundlag er tilsyneladende baseret på erfaringer fra et 10 år gammelt forsøg med Fiat Fiorino. Så kommunens folk kan jo sagtens have ret i at den bil ikke levede op til behovet.

Men en ny renault zoe 5.0 idag ville jo sagtens kunne holde strøm til 2 skift af 8 timer i hjemmeplejen, eller omkring 300 km, også om vinteren. Også selvom den parkeres udenfor. Og den bruger kun omkring fire timer på at lade op i en standard 11 kW ladestander, så det kan klares hen over natten.

Eneste problem er indkøbsprisen, og etablering af det nødvendige antal ladere, men ved stort kørselsbehov er det relativt hurtigt tjent hjem.

Af: Thomas
Den 21.09.2020 kl. 09:32

En joke?

svar på: Nyborg opgiver el-biler i hjemmeplejen

Det må en eller anden være form for sær humor det her.
Hvilken kilde har dog bildt de arme folk det ind....?

Det er ikke så sært, at den grønne omstilling står stille, hvis det er sådan en uvidenhed man er oppe imod. Hold da op der er lang vej.

Af: Thomas Sørensen
DTU
Den 21.09.2020 kl. 09:05

Pjat....

svar på: Nyborg opgiver el-biler i hjemmeplejen

Hvorfor skulle et batteri ikke kunne stå ude?
Der er batterier i alle de millioner af biler der står ude året rundt - og har gjort det i årevis.
Hvorfor skulle batteriet til en elbil være anderledes?
Der vist også et par hundre tusinde elbiler der har stået ude uden problemer, så hvad er det lige der vrøvles om?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger