40 procent af de kommunalt ansatte arbejder på deltid, og det rummer et stort uudnyttet potentiale for at skaffe flere hænder til at tage sig af landets børn, syge og ældre i fremtiden. Derfor indgik Forhandlingsfællesskabet (FH) og KL i februar 2020 en aftale om at arbejde for, at flere kommunalt ansatte går op i tid.
Som en del af indsatsen for at få flere medarbejder til at arbejde flere timer, efterspurgte FH og KL omkring 15 kommuner, der med lokale projekter ville være med til at afprøve metoder og redskaber til at skaffe flere hænder i velfærdssektoren. Nu er FH og KL så klar til at præsentere de såkaldte nøglekommuner. Og der er lidt flere, end de oprindeligt efterspurgte.
De 26 nøglekommuner
1. Albertslund
2. Odense
3. København
4. Frederiksberg
5. Høje-Taastrup
6. Ballerup
7. Lyngby-Taarbæk
8. Hørsholm
9. Haderslev
10. Sønderborg
11. Herning
12. Ikast-Brande
13. Gentofte
14. Varde
15. Vejen
16. Thisted
17. Vordingborg
18. Hillerød
19. Aalborg
20. Ringsted
21. Frederikshavn
22. Esbjerg
23. Holstebro
24. Sorø
25. Odsherred
26. Lejre
– Der har været en overvældede stor interesse for indsatsen, og vi er enormt glade for, at vi nu kan tage hul på dette vigtige samarbejde med kommunerne. Der findes ingen lette og hurtige løsninger. Det er en opgave, der kræver samarbejde og kontinuerligt fokus. Jeg vil derfor sende en stor tak til kommunerne for at turde tænke ud af boksen i forhold til, hvordan vi kan indrette vores arbejdspladser og sikre velfærden for vores børn, ældre, udsatte og syge i fremtiden, siger Michael Ziegler (K), der er formand for KL's løn- og personaleudvalg.
I alt har 26 kommuner meldt sig og er blevet udpeget som nøglekommuner. De skal i den kommende tid være med til at finde ud af, hvordan man får nogle af de 40 procent deltidsansatte medarbejdere til at arbejde flere timer. Og potentialet i at få nogle af dem til at arbejde flere timer er enormt. Hvis alle kommunernes deltidsansatte pædagoger – det er cirka halvdelen – arbejdede fuldtid i stedet, så ville det svare til, at kommunerne med et snuptag havde fået 4.000 flere fuldtidspædagoger.
LÆS OGSÅ
Aarhus vil trække politianmeldelse af TV2 tilbage
Pædagoger er ikke den faggruppe, hvor flest er ansat på deltid. På social- og sundhedsområdet er otte ud af ti ansatte på deltid. Her vil man kunne skabe 1.700 fuldtids årsværk, hvis alle kommunale sygeplejersker, SOSU-hjælpere og -assistenter arbejdede en time mere om ugen.
Målet er dog ikke, at alle kommunalt ansatte nødvendigvis skal arbejde 37 timer om ugen, siger Mona Striib, der er formand for FH.
– Det fælles mål er ikke, at alle skal arbejde fuldtid, men at fuldtid bliver det normale, og at man så arbejder på deltid i de af livets faser, hvor man har behov for det. Og det er klart, at det skal gå hånd i hånd med et godt arbejdsmiljø, siger hun.
Projektet kan følges på fuldtid.dk. jki@kl.dk
LÆS OGSÅ
Medie: Nødbekendtgørelse på social- og sundhedsområdet er på vej