Foto: Mads Brandsen
Foto: Mads Brandsen
07.09.2020 kl. 12.36

Eksborgmester er medstifter af Frie Grønne: København er ikke grøn, men kulsort

Tidligere kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld har endnu ikke gjort op, om han genopstiller – men perioden ud repræsenterer han Frie Grønne på Københavns Rådhus, hvor han vil være en kompromisløs klimastemme.

Efter at have været løsgængere siden bruddet med Alternativet i marts, præsenterede de tofolketingsmedlemmer Sikandar Siddique og Susanne Zimmer samt tidligere kultur- og fritidsborgmester og nuværende borgerrepræsentant Niko Grünfeld deres nye politiske projekt: Frie Grønne.

Det skete på Blågårds Plads på Indre Nørrebro i København, hvor partileder Sikandar Siddique er født og opvokset.

Niko Grünfeld har også været løsgænger i et halvt års tid, men vil nu kaste sin energi i det nye parti. Han skal blandt andet være formand for partiets hovedbestyrelse.

– Jeg tror, der er brug for en grøn og klimaansvarlig stemme. Det er jeg kun blevet bekræftet i, og derfor er jeg glad for, at vi nu kan slå tropperne sammen og have en slagkraftig stemme, siger han.

LÆS OGSÅ Svendborg vil gerne lukke forbrændingen – men er endt i tomrum

Med virkning fra næste møde i Borgerrepræsentationen vil han officielt repræsentere Frie Grønne i Borgerrepræsentationen resten af denne valgperiode. Til gengæld har han endnu ikke afgjort sin egen fremtid.

– Det er en kæmpe opgave at få et nyt parti på fode. Jeg har jo prøvet det før. Så ingen tvivl om, at fokus vil være på at samle de 20.000 vælgererklæringer, så vi er klar til folketingsvalget. Vi ved jo ikke hvornår det kommer. Det betyder ikke, at vi ikke vil stille op til kommunalvalget, men vi må se tiden an. Der er stadig halvandet år til. Den dør vil jeg lade stå åben, siger Niko Grünfeld.

Blandt det nye partis mærkesager er, at 25 procent af det offentlige areal i de store byer skal være grønne åndehuller. Her er København bagud.

– Jeg har måske ikke altid det afgørende mandat, men jeg har det grønneste mandat. Jeg kommer til at udfordre Frank Jensen og støttepartierne omkring ham, når de slår sig op på, at København er grøn. Det er vi ikke. København er kulsort. Vi udleder masser af CO2, og vi er ikke i nærheden af vores ambition om at være CO2-neutrale. København har brug for en radikal grøn udfordrerstemme, siger han og fortsætter:

LÆS OGSÅ Klimaplan baner vejen for grønnere energi

– Det skal være slut med, at byudvikling kun handler om beton. Socialdemokratiet har en iver for at bygge, men jeg tror ikke, byen kan blive bæredygtig med den kurs.

Niko Grünfeld er heller ikke imponeret over Radikale Venstres plan om at grave H.C. Andersens Boulevard ned, som er kommet med i budgetforliget.

– Det er da fint at fjerne bilerne fra overfladen, men hvis man laver en tunnel med bilerne er det jo et fedt. Forurening koster både dødsfald og sygedage. Derfor skal vi have bilerne ud af byen og ændre opfattelsen af, at man skal have en bil i byen, siger Niko Grünfeld.

Frie Grønne er derfor tilhængere af roadprincing og miljøzoner. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Eksborgmester er medstifter af Frie Grønne: København er ikke grøn, men kulsort Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger