FOA's forbundsformand Mona Stib varsler at der er flere sager på vej. Foto FOA
FOA's forbundsformand Mona Stib varsler at der er flere sager på vej. Foto FOA
03.09.2020 kl. 13.00

FOA trækker Morsø Kommune og KL i Arbejdsretten

Det er et klokkeklart overenskomstbrud, når flere kommuner kræver coronatest af medarbejderne i fritiden og i medarbejdernes ferie, mener FOA, der nu trækker KL og Morsø Kommune i Arbejdsretten.

Morsø Kommune og KL indstævnes nu for Arbejdsretten for brud på overenskomstens arbejdstidsbestemmelser af fagforbundet FOA. Anledningen er kommunale krav om, at medarbejdere i kommunerne skal lade sig corona-teste i både fritid og ferier, skriver fagforeningen.

– Selvfølgelig skal kommunale medarbejdere corona-testes. Selvfølgelig. Men det er et helt urimeligt krav, at det også skal foregå i fritiden og sågar i ferierne. Det er jo hovedrystende forkert, siger forbundsformand Mona Striib.

Der har været holdt både lokale og centrale forhandlinger om situationen. Men både Morsø Kommune og KL har stået fast på, at coronatests om nødvendigt foregår i fritiden. Ifølge FOA har man henvist til, at medarbejderne bør udvise samfundssind.

– Men er der nogen, der har vist samfundssind, så er det frontlinje-personale i for eksempel ældreplejen. Vi har flere tusinde smittede i frontlinjen, vi har hundredvis af arbejdsskade-anmeldelser. Vi har haft en situation, hvor myndighederne fravalgte værnemidler til ældreplejen frem for sygehusene. Her er der sandelig vist samfundssind ved at møde dagligt på arbejde – og i mange tilfælde på skiftende arbejdssteder alt efter, hvad myndighederne havde brug for. På Mors er der nu eksempler på, at medlemmer har modtaget en sms i ferien med krav om at køre små 30 kilometer til Thisted for at lade sig corona-teste, siger Mona Striib.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Flere sager på vej

Hun pointerer, at coronatests er særdeles vigtige. De er afgørende for at få bekæmpet corona.

– Myndighederne hævder rask væk, at de har mobile test-enheder i brug. Lad dog disse mobile enheder køre forbi for eksempel plejehjemmene. Så tager en test fem minutter. Sværere er det vel ikke, mener Mona Striib.

Morsø kommune er ikke den eneste kommune, der har beordret medlemmer til test i fritiden.

– Der er flere sager på vej, og jeg håber, at KL nu besinder sig. Det kan de gøre ved at vedgå, at man testes i arbejdstiden. Kan det af praktiske årsager ikke lade sig gøre, så skal man naturligvis have løn for ulejligheden, mener Mona Strib.

LÆS OGSÅ Hjemmearbejdet er kommet for at blive

KL ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt, hvor sagen kører. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: FOA trækker Morsø Kommune og KL i Arbejdsretten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger