Ærø får 4 millioner kroner fra puljen. Den største portion får Lolland Kommune, som får 81 millioner kroner. Foto Colourbox
Ærø får 4 millioner kroner fra puljen. Den største portion får Lolland Kommune, som får 81 millioner kroner. Foto Colourbox
02.09.2020 kl. 12.00

18 vanskeligt stillede kommuner får nu særtilskud

Der er uddelt 355,3 millioner kroner for 2021 fra puljen for vanskeligt stillede kommuner, der er permanent forhøjet som følge af udligningsreformen.

18 vanskeligt stillede kommuner får nu en økonomisk håndsrækning, der giver dem bedre mulighed for at levere mere velfærd. Det er resultatet, efter at social- og indenrigsministeriet har fordelt pengene i den såkaldte særtilskudspulje for 2021.

Ifølge Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er målet med puljen, at den sammen med udligningen mellem kommunerne sikrer et retfærdigt Danmarkskort, hvor der er råd til velfærd i hele landet.

– Danmark er for lille til store forskelle. Der skal være råd til en ordentlig velfærd i hele landet. Derfor har vi indgået en bred politisk aftale om en mere retfærdig udligning. Vi har også åbent sagt, at vi aldrig kan få et system, der tager højde for alle særlige forhold i de enkelte kommuner. Derfor er puljen med særtilskud til vanskeligt stillede kommuner permanent forhøjet som følge af reformen, så vi holder hånden under velfærden i de kommuner, der har det særligt svært, siger Astrid Krag.

Særtilskuddene går til kommuner, som i kortere eller længere tid har så store udfordringer, at de har behov for en ekstra håndsrækning.

LÆS OGSÅ Lolland: Ny udligning hjælper os ikke nok

Om særtilskudspuljen

Puljen er rettet mod at forbedre den enkelte kommunes samlede økonomiske situation.

Puljen er fordelt efter følgende fire overordnede kriterier: Demografiske og socioøkonomiske udfordringer, aktuelle økonomiske udfordringer, vedvarende økonomiske udfordringer og særlig lav udvikling i enhedsudgifterne på kernevelfærdsområder.

I denne ansøgningsrunde har 54 kommuner søgt, og 18 kommuner har fået del i pengene. Herudover er et tilskud på en lille million kroner på forhånd tildelt til Aabenraa Kommune vedrørende det tyske mindretal.

Efter udligningsreformen, der blev vedtaget før sommerferien, bliver der i alt omfordelt 19,9 milliarder kroner mellem kommunerne i den generelle udligning for 2021.

LÆS OGSÅ 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

Reformen flytter 1,4 milliarder kroner til landets yderkommuner, mens især landets velstillede kommuner skal bidrage mere.

De får tilskud

Her er de 18 vanskeligt stillede kommuner, der får tilskud fra puljen. Beløb i millioner kroner.


Albertslund 11,0
Bornholm 35,0
Brønderslev 16,0
Frederikshavn 11,0
Guldborgsund 28,0
Halsnæs 11,0
Hjørring 11,0
Ishøj 11,0
Jammerbugt 11,0
Langeland 37,0
Lolland 81,0
Læsø 4,0
Morsø 16,0
Norddjurs 16,0
Tønder 11,0
Vesthimmerland 20,0
Vordingborg 20,4
Ærø 4,0

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 18 vanskeligt stillede kommuner får nu særtilskud Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger