Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
28.10.2020 kl. 11.30

Dannebrog deler vandene i Haderslev

Hvilke symboler må der være i en byrådssal? I Haderslev blev både Dannebrog og EU-flaget diskuteret, men kun Dannebrog vil komme op at hænge i den nye byrådssal.

Et stort borgerligt flertal i Haderslev byråd besluttede tirsdag aften, at Dannebrog skal have lov til at hænge i den nye byrådssal. Det skriver JydskeVestkysten. Både Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stemte imod forslaget, og Socialdemokratiet undlod helt at stemme.

Spørgsmålet om Dannebrog var et medlemsinitiativ fra Dansk Folkeparti, og af byrådets dagsorden fremgik det, at nationalflaget er et symbol på det danske demokrati, som kan samle byrødderne.

Det ledte til en længere debat på byrådsmødet. Fra socialdemokratisk side meldte tidligere borgmester Jens Christian Gjesing, at Dannebrog hører til på toppen af en flagstang – ikke som et symbol på byrådets magt.

– Det er nok de færreste, der kender historien om den 8. august 1854, da kongen bebudede, at Dannebrog ikke længere skulle være kongens og magtens flag. Det skulle være folkets flag. Når man træder ind på et fransk rådhus, ser man Tricoloren, et portræt af præsidenten og et krucifiks. Det er magtens flag og symboler. Det støder mig, at vi vil tage Dannebrog ind og gøre det til et synligt symbol på vores magt. Dannebrog skal være på toppen af en flagstang, gerne på en blå baggrund, sagde han.

LÆS OGSÅ Kommune betaler for biskops reception

EU-flag

Under debatten blev der også stillet et underændringsforslag af Carsten Schmidt fra Slesvigsk Parti om, at EU-flaget skulle hænge i byrådssalen.

– Der er en hel masse forskellige ting, man læser ind i et Dannebrog, men vi er henvist til at samarbejde, og derfor synes jeg, at vi skal flage med EU-flaget også – som et symbol på de demokratiske enheder, vi samarbejder med – nemlig både Folketinget og Europa-Parlamentet, sagde han.

Kun to byrådsmedlemmer, Børge Koch (R) og Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti, stemte for forslaget om EU-flaget.

Flere kommuner har Dannebrog hængende i byrådssalen, og det har hver gang ledt til store diskussioner om symbolværdien i flaget. Det gælder blandt andet i Randers, Køge, Roskilde, Helsingør, Frederiksberg, Odense og Kolding. frst@kl.dk 

LÆS OGSÅ Nationalgalleri får filial i Thy
Emneord
Byråd, Kultur

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dannebrog deler vandene i Haderslev Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger