Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.10.2020 kl. 12.50

Kommuner er klar med gratis mundbind til studerende

Lagrene er fyldt op, og kommunerne har rigeligt med mundbind til udsatte studerende, forsikrer KL.

Hvis man ikke kan få økonomien til at hænge sammen, kan man hente gratis mundbind hos kommunen. Sådan lød det fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), da regeringen præsenterede de seneste corona-restriktioner.

I KL melder direktør Christian Harsløf, at kommunerne er parate til den nye opgave.

– Det er vi helt klar til at levere på. Vi har et godt overblik over kommunernes lagre af værnemidler, og kommunerne kan godt holde til en større efterspørgsel på mundbind, siger Christian Harsløf til Danske Kommuner.

Meldingen kommer efter beslutningen om, at det fra på torsdag bliver et krav at bære mundbind på alle ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.

LÆS OGSÅ Borgmestre: Næppe afgangselever i skolerne på mandag

Det er kommunerne, der skal administre ordningen og i sidste ende vurdere, om den enkeltes økonomi er så presset, at han eller hun ikke selv kan betale for mundbind.

Christians Harsløf forklarer dog, at kommunerne ikke har nogen planer om at skabe et større bureaukratisk setup for opgaven.

– Udgangspunktet er, at man køber sine mundbind selv. Det gælder for os alle sammen. Er der nogen, som ikke har råd, så kan de få mundbind hos kommunen. Det forudser vi ikke de store problemer med. Det er op til den enkeltes dømmekraft, siger Christian Harsløf.

Årsopgørelse og mundbind

Kommunerne har allerede erfaring med den model, da udsatte grupper siden august har kunnet hente gratis mundbind hos kommunerne til brug i offentlig transport.

LÆS OGSÅ Bornholm melder sig klar til elever på mandag

– Vi har ikke villet skabe en omfattende sagsbehandling omkring ordningen og har derfor ikke bedt om dokumentation for, hvor mange penge man tjener, hvis man kommer på kommunen efter fem mundbind. Vi vil ikke stille de kommunale medarbejdere i en situation, hvor de skal bede om en årsopgørelse, siger Christian Harsløf.

Heller ikke de studerende vil blive bedt om at vise dokumentation for deres økonomi, men det får ikke KL-direktøren til at frygte horder af gymnasieelever, som svinger forbi rådhuset for at hente fem gratis mundbind.

– Jeg er ikke så bange for, at der bliver drevet rovdrift på det. Men det er klart, at hvis det viser sig, at vi udleverer helt vildt mange mundbind, så må vi tage det op. Vi følger forbruget uge for uge, så vi har et godt overblik over hvor mange mundbind, der bliver udleveret, siger Christian Harsløf. gij@kl.dk

 

LÆS OGSÅ Udskældt model for nedlukning skal revurderes

Staten betaler

Med indgåelsen af økonomiaftalen for 2021 har KL og regeringen indgået en aftale om kompensation for kommunernes udgifter til håndtering af Covid-19 herunder alle udgifter til værnemidler.
Kommunerne vil altså få dækket deres udgifter til udlevering af mundbind til udsatte studerende.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner er klar med gratis mundbind til studerende Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger